Często mówi się o cholesterolu, znacznie rzadziej o trójglicerydach, rodzaju tłuszczu we krwi i tkankach (głównie w tkance tłuszczowe) złożonym z cząsteczek stanowiących sposób na przechowywania nadmiaru kalorii. Warto więc wiedzieć, jaki mają wpływ na zdrowie i jak zmniejszyć ich ilość.
Wysoki indeks glikemiczny diety wiąże się z gorszym rokowaniem raka jelita grubego.
Wysoki poziom tłuszczów we krwi (trójglicerydów) u starszych kobiet może pomóc przewidzieć prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu, wynika z nowego badania.
Okazuje się, że warto pościć i to niekoniecznie ze względu na przekonania religijne - pewne czasowe ograniczenia w diecie przydają po prostu korzyści zdrowotnych.
Nowe badania wykazały, że osoby starsze z większym obwodem talii, wysokim ciśnieniem krwi i pozostałymi objawami syndromu metabolicznego, są bardziej narażone na problemy z pamięcią.
Garść orzechów zjadana codziennie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, wynika z badań.
Nasiona fistaszków są niezwykle pożywne z powodu wysokiej zawartości tłuszczu i białka, a poza tym bardzo smaczne. Prażone stanowią często ulubioną przekąskę zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu