Nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do kaca i bólów głowy, zmęczenia oraz nudności. Picie alkoholu ma również związek z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z chorobami serca, marskością wątroby i zaburzeniami odporności. Jednym ze sposobów uniknięcia tych konsekwencji jest oczywiście ograniczenie picia napojów wyskokowych, jednak uczeni z Chin znaleźli sposób łagodzenia kaca i innych niepożądanych skutków - genetycznie zmodyfikowany probiotyk.
U osób prowadzących siedzący tryb życia i wykazujących niezdrowe zachowania związane ze snem może rozwinąć stłuszczenie wątroby.
Jedzenie fast foodu ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, dolegliwością potencjalnie zagrażającą życiu, w której w wątrobie gromadzi się nadmiar tłuszczu.
Osoby prowadzące siedzący tryb życia i źle sypiające, są bardziej narażone na stłuszczenie wątroby.
Znajdujący się w winie związek o nazwie resweratrol może sprzyjać zmniejszeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Starzenie się ludzi (i zwierząt) to program biologiczny, w ramach którego długość życia każdego gatunku jest mniej lub bardziej z góry określona. Jak się okazuje, metylacja DNA, czyli proces odpowiedzialny za wiele procesów związanych z rozwojem organizmów, ulega związanym z wiekiem zmianom.
Regularny wysiłek nie tylko ćwiczy mięśnie, ale może również zapobiegać rozwojowi stłuszczenia wątroby. Niemieckie Centrum Badań nad Cukrzycą pokazuje, jaki wpływ mają na to zmiany molekularne, w szczególności modyfikacje dotyczące mitochondriów wątroby.
Białko sojowe może znacznie zmniejszyć nagromadzenie tłuszczu i trójglicerydów w wątrobach otyłych pacjentów.
Picie soku z czerwonych winogron lub wina (z umiarem) może poprawić zdrowie osób z nadwagą, pomagając im skuteczniej spalać tłuszcz.
Wyższa ilość witaminy C ma kluczowe znaczenie dla pacjentów z zespołem metabolicznym, którzy próbują osłabić zaburzenia oksydacyjne i problemy zdrowotne, mówią medycy z Oregon State University.
Już jedna noc bez snu może wpływać na zdolność wątroby do wytwarzania glukozy i przetwarzania insuliny, zwiększając ryzyko chorób metabolicznych, takich jak stłuszczenie wątroby i cukrzyca typu 2.
Sprawność fizyczna jest istotniejsza dla poprawy stanu wątroby u pacjentów ze stłuszczeniem tego organu niż utrata masy ciała.
Osoby z otyłością brzuszną są narażone na zwiększone ryzyko chorób serca, nawet jeśli ich wskaźnik masy ciała (BMI) mieści się w normie, ostrzega Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Sproszkowane kakao podawane myszom karmionym produktami wysokotłuszczowymi pomogło osłabić choroby wątroby u tych gryzoni.
Nielakoholowe stłuszczenie wątroby to jeden z najpowszehcniejszych przewlekłych problemów z wątrobą na świecie. Teksańscy uczeni odkryli, że pomocny w jej kontrolowaniu może być związek naturalnie występujący w roślinach.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu