Analiza 19 badań, w których udział wzięło ponad 1200 kobiet, wykazała, że spożywanie soi dwa razy dziennie może zredukować częstotliwość i intensywność uderzeń gorąca, których doświadcza wiele kobiet w okresie menopauzy. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie "Menopause: The Journal of the North American Menopause Association". Wpływ izoflawonów soi na łagodzenie objawów menopauzy od lat stanowił przedmiot dociekań badaczy, jednak wyniki prowadzonych badań były niejednoznaczne. Analizą wielu z tych eksperymentów zajęła się wraz ze współpracownikami profesor Melissa Melby z Uniwersytetu Delaware.
Wegetarianie cenią soję za bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Z kolei osoby uczulone na laktozę znajdują w napojach sojowych alternatywę dla mleka. Napoje i desery sojowe, serek tofu, kotlety sojowe warto włączyć do diety z uwagi na uniwersalny smak i bogactwo składników odżywczych, które drzemią w ziarnach soi.
Jedzenie to nie tylko "paliwo" dla organizmu i rozkosz smaku, od dawna medycy polecali określony rodzaj pożywienia na rozmaite choroby. Okazuje się, że niektóre produkty mają moc łagodzenia bólu - działają niemal tak silnie, jak leki.
Ostatnia miesiączka u kobiet występuje zwykle ok. 51 roku życia. Szacuje się, że w Polsce, co rok w klimakterium wchodzi 150-200 tys. kobiet. Na uderzenia gorąca cierpi aż 75% z nich.
Słoneczne dni zachęcają do spacerów. Wykorzystajmy letnie miesiące, by zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. Aktywność fizyczna, słońce i dieta bogata w wapń i witaminę D będą sprzymierzeńcami w walce z osteoporozą.
Suplementy diety z soją mogą być równie skuteczne jak terapia hormonalna w łagodzeniu objawów menopauzy, sugerują najnowsze badania.
Składniki soi zwiększają efektywność terapii radiacyjnej w zabijaniu komórek raka płuc.
Zmarszczki, przesuszona skóra i nierówny koloryt to najczęstsze oznaki starzenia się widoczne na twarzy. Makijaż zaś to jeden z najstarszych sposobów ukrycia niedoskonałości. Aby jednak nie intensyfikować procesu starzenia się cery, trzeba rozsądnie wybierać preparaty do make-upu. Każdy problem skóry wynikający z upływu czasu może być zminimalizowany dzięki odpowiednim komponentom rozmaitych kosmetyków - szeroka gama preparatów na rynku daje duży wybór.
Kto by pomyślał, że jeszcze kilka lat temu wegetarianie postrzegani byli jako dziwacy krytykujący mięsożerców i czyhający na możliwość oblania czerwoną farbą kobiety ubranej w naturalne futro?
Odpowiednie menu to lepsze zdrowie, samopoczucie i rozkosz smaku. Niektóre produkty są szczególnie polecane osobom dojrzałym, bowiem ich właściwości odżywcze pomagają walczyć z negatywnymi efektami procesów starzenia się organizmu i powstrzymują rozwój rozmaitych chorób. Poniżej lista największych hitów dietetycznych.
Kilka prostych zmian w stylu życia może pomóc w minimalizowaniu objawów menopauzy. Badania pokazują, że niewielkie modyfikacje mają znaczenie w osłabieniu występowania uderzeń gorąca.
Tak jak zadbane dłonie, zdrowe włosy są również naszą wizytówką. Obserwując ich stan możemy rejestrować zmiany zachodzące wewnątrz naszego organizmu. Pogorszona kondycja włosów może być efektem złej gospodarki hormonalnej czy długotrwałego stresu. Może też być spowodowana nieprawidłową pielęgnacją, nieumiejętnym farbowaniem, nadużywaniem lokówek, czy prostownic.
Soja może być pomocna w redukcji tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha u pań po menopauzie, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie „American Journal of Obstetrics & Gynecology"
Jakkolwiek nie poleca się produktów sojowych kobietom, które pokonały raka piersi, panie chorujące na ten rodzaj nowotworu powinny sięgnąć po wspomniane artykuły. Naukowcy informują, że u pacjentek w Chinach, które spożywały większe ilości jedzenia z zawartością soi, ryzyko śmierci i nawrotu choroby było znacznie niższe.
Coraz częściej zwracamy uwagę na wartości odżywcze dostępnych produktów, chcemy jeść smacznie i zdrowo. Ważne stały się dla nas składniki wpływające na określone funkcje organizmu, w konsekwencji cenimy produkty, z których wyeliminowano substancje uznane za szkodliwe lub niepożądane. Takimi są np. produkty sojowe.