Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".
Praca na świeżym powietrzu przez wiele lat wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi u kobiet po pięćdziesiątce.
Pacjenci z przerzutowym rakiem jelita grubego, którzy pili kilka filiżanek kawy dziennie, żyli dłużej niż pozostali chorzy - wskazują badacze z Dana-Farber Cancer Institute.
Osoby otyłe, które przeszły operację odchudzającą, mają niższe ryzyko zachorowania na raka skóry, w tym czerniaka.
Od dawna znamy badania, które potwierdzają, że styl życia ma wpływ na ryzyko raka. Kolejne analizy pokazują, że regularna aktywność fizyczna zwiększa szanse na uniknięcie siedmiu rodzajów nowotworu.
Kobiety z interwałowym rakiem piersi cechują się wyższym ryzykiem rozwoju również innego nowotworu, w tym raka płuc, jelita grubego i skóry.
Nowe badania znalazły związek pomiędzy witaminą A i niższym ryzykiem raka skóry.
Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO), rak jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów na świecie. Nowotwory odpowiadały za około 9,6 mln zgonów w 2018 roku. Im wcześniej choroba jest zdiagnozowana, tym większe są szanse na wyleczenie, stąd tak istotne jest samobadanie się.
Regularny wysiłek fizyczny jest nie tylko polecany ludziom zdrowym jako sposób na ochronę przed rozwojem różnych problemów zdrowotnych, pomaga także poważnie chorym w walce z ich dolegliwościami i przedłużeniu życia.
Oliwka europejska zajmuje ważne miejsce w kulinarno-medycznej historii naszego kontynentu. Od dawna wykorzystywane są w obydwu dziedzinach owoce tego drzewa, ale warto wiedzieć, że także wyciąg z liści może być użyteczny w lecznictwie.
Wszyscy bardzo lubimy słońce. Słoneczne dni powodują, że mamy więcej energii i poprawiają nam nastrój. Często wyjeżdżamy do cieplejszych krajów właśnie w poszukiwaniu pogody. Z medycznego punktu widzenia trzeba jednak przyznać, że słońce poza wpływem na produkcję endorfin poprawiających nasze samopoczucie i udziałem w syntezie aktywnej postaci witaminy D3 oferuje naszemu organizmowi niewiele korzyści, a w nadmiarze może nam bardzo poważnie szkodzić.
Nie warto stronić od światła słonecznego, bo dzięki niemu nasz organizm może syntetyzować witaminę D, ktora jest niezbędna do wielu procesów w ciele. Jednakże nadmiar promieniowania UV daje bardzo szkodliwe skutki - prowadzi do przedwczesnego starzenia się i grodzi poważnymi chorobami. Oto kilka najczęstszych pytań związanych z ochroną przeciwsłoneczną.
Regularne ćwiczenia zmniejszają ryzyko rozwoju raka i nawrotów choroby. W nowym duńskim badaniu na myszach ustalono, że wysiłek fizyczny skutkuje kilkudziesięcioprocentowym zmniejszeniem częstości występowania guzów i ich wzrostu w kilku różnych nowotworach.
Mówi się, że twarz ozdobiona piegami jest niczym gwiaździste niebo. Dlatego nie wstydzą się ich takie gwiazdy, jak Julia Roberts, Julian Moore, czy Katarzyna Dowbor. Jednak piegom warto przyglądać się nie tylko ze względu na ich urodę, ale również na nasze zdrowie.
W Kalifornii trwa process sądowy, w którym strona pozywająca chce przekonać, że na kawie powinny być umieszczane ostrzeżenia dotyczące wyższego ryzyko zachorowania na raka. W kawie obecny jest bowiem akrylamid, związek, który może być rakotwórczy. Czy to jednak oznacza, że należy unikać porannego cappuccino?