Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych:
Nowe badania dotyczące aktywności fizycznej i raka trzonu macicy wykazały, że ćwiczenia zmniejszają ryzyko wspomnianej choroby.
Niewielka dawka aspiryny dziennie - 75 mg, co stanowi ilość mniejszą niż ta polecana dzieciom, już po roku przyjmowania może znacząco obniżyć ryzyko raka jelita, informują naukowcy.
Z nowych badań wynika, że dziewięciu na dziesięciu chorych na raka jelita grubego pokonuje chorobę, jeśli jest ona dostatecznie wcześnie rozpoznana.
Kiedy pogoda zmieni się na prawdziwie majową - ciepła, słoneczną i przyjemną, chętnie udamy się do ogródków, na działkę, czy na wieś, aby pogrillować. Warto wówczas pamiętać o dodaniu ziół i przypraw do grillowanego mięsa - będzie smaczne i zdrowe, doprawianie potraw pomoże bowiem obniżyć ryzyko raka.
Z przeprowadzonych przez polskich lekarzy badań wynika, że w jelicie grubym co czwartej osoby powyżej 50. roku życia występują polipy, z których może rozwinąć się rak jelita grubego. Ministerstwo Zdrowia współorganizuje akcję mającą na celu zachęcenie do badań kolonoskopowych.
Wśród codziennie spożywanej porcji owoców powinny znaleźć się jabłka lub sok jabłkowy –radzą dietetycy.
Rak jelita grubego to jedna z powszechniejszych chorób nowotworowych. Być może odkrycie naukowców ze Szwecji usprawni dotychczasową terapię.
Poznanie przyczyny pierwszego udaru pomaga zapobiec kolejnemu