Stosowanie inhibitorów RAA, klasy leków obniżających ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pęknięcia tętniaka o 18 proc.
Wysoko przetworzona niezdrowa żywność jest ulubionym jedzeniem dojrzałych i starszych Amerykanów.
Zapalenie przyzębia to choroba dziąseł, która może prowadzić do wielu problemów stomatologicznych: od nieświeżego oddechu po krwawienie i utratę zębów. Teraz na Uniwersytecie w Hiroszimie odkryto, że może być też związane z jeszcze poważniejszymi problemami w innych częściach organizmu, a dokładniej w sercu.
Palacze w średnim wieku znacznie częściej deklarują osłabienie pamięci i dezorientację niż osoby niepalące, a prawdopodobieństwo pogorszenia funkcji poznawczych jest niższe u tych, którzy zrezygnowali z palenia, nawet jeśli zrobili to niedawno.
Jednym z postanowień noworocznych powinno być rzucenie palenia. Ci, którym się to udało, są bardziej zadowoleni ze swojego życia i czują się zdrowsi, i to nie tylko po roku, ale i po trzech latach, w porównaniu do osób ciągle palących.
Zdrowszy styl życia wiąże się z niższym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych, a co ciekawe, nie ma tu znaczenia, czy dana osoba jest nosicielem określonej formy genu APOE, który sprzyja rozwojowi demencji.
Rzadsze stosowanie soli w kuchni wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niewydolności serca i choroby niedokrwiennej serca. Nawet w przypadku osób stosujących słynną dietę typu DASH zmniejszenie dawki soli może jeszcze bardziej poprawić zdrowie serca.
Kilka czynników stylu życia ma znaczący wpływ na nasilenie objawów refluksu. Z dolegliwością często można skutecznie walczyć bez stosowania leków
W przypadku osób z nadwagą oczekiwana długość życia ulega skróceniu o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram masy ciała. Z kolei edukacja sprzyja długowieczności, mówią uczeni z Uniwersytetu w Edynburgu.
Odpowiedź na stosunkowo zwięzłe pytanie: „jak to, co jemy, wpływa na nasze starzenie się?", jest nieuchronnie złożona. Podczas gdy większość analiz dotyczy wpływu pojedynczego składnika odżywczego na daną funkcję organizmu, ogólnie zdrowa dieta musi być rozważana na podstawie całych zestawów składników odżywczych.
W ostatnich dekadach coraz więcej osób w wieku poniżej 50 lat choruje na raka. W Brigham and Women's Hospital pokazano, że w różnych miejscach na świecie wzrosła częstość wczesnych (zdiagnozowanych przed 50 rokiem życia) nowotworów w tym: raka piersi, okrężnicy, przełyku, nerek, wątroby i trzustki. Drastyczny wzrost takich diagnoz rozpoczął się około 1990 roku.
Osoby z cukrzycą są bardziej narażone na demencję, jeśli jednak dostosują się do siedmiu podanych poniżej zaleceń, mogą zabezpieczyć się przed otępieniem.
Zaburzenia funkcji śródbłonka małych naczyń krwionośnych, częsty wczesny objaw choroby sercowo-naczyniowej, ma związek z ponad dwukrotnym ryzykiem zachorowania na raka.
Utrata masy ciała u osób po zawale serca jest najskuteczniejsza, gdy ich współmałżonkowie przyłączają się do starań o utratę na wadze.
U osób palących papierosy niewydolność serca rozwija się dwukrotnie częściej niż u ludzi, którzy nigdy nie palili.