Polski konsument, coraz lepiej wykształcony w temacie diety śródziemnomorskiej wie, że oliwa z oliwek jest dla niego o niebo zdrowsza od zwykłego oleju, zarówno do smażenia, jak i do sałatek.
Okazuje się, że olej rzepakowy nie powinien stanowić jedynie substratu do produkcji biopaliw, wykazuje bowiem podobne właściwości co śródziemnomorska oliwa z oliwek. Jest więc idealny dla wszystkich osób, które pichcąc w kuchni myślą o zdrowiu swoim i swoich bliskich.
Oliwka z oliwek to doskonały dodatek do sałatek i innych potraw, warto o tym pamiętać przygotowując codzienne posiłki, gdyż jak twierdzą naukowcy może ona chronić przed rakiem.
Zmiękczanie i bieżące usuwanie woskowiny usznej to ważny pielęgnacyjny zabieg o charakterze profilaktycznym. Jest on również niezbędny przed planowanym zabiegiem usuwania korków woskowinowych przez lekarza.
Oliwa z oliwek to dla Włochów podstawa egzystencji, bez której żadne danie nie jest potrawą pełnowartościową, dlatego z wyjątkowym szacunkiem i oddaniem obchodzą się z drzewami oliwnymi.
Wspomagająca trawienie, pomagająca schudnąć i stanowiąca odpoczynek dla żołądka, który odmawia posłuszeństwa po spożyciu kolejnej porcji frytek– taka jest właśnie dieta lekkostrawna. Najczęściej stosuje się ją w krótkotrwałych zaburzeniach układu pokarmowego bądź w czasie choroby. Ponieważ jest ona jedynie modyfikacją żywienia podstawowego, polecana jest także dzieciom, kobietom w ciąży, przechodzącym menopauzę a nawet podczas miesiączki, osobom starszym i wszystkim pragnącym zrzucić zbędne kilogramy.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu