Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside odkryli, że diety bogate w olej sojowy mogą poważnie szkodzić zdrowiu jelit i zwiększać podatność na choroby zapalne jelit (IBD). Główny składnik oleju - kwas linolowy - sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii E. coli i jednocześnie eliminuje pożyteczne bakterie jelitowe. Osłabia także barierę jelitową, co umożliwia przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Spożywanie oliwy z oliwek wiąże się z niższym ryzykiem śmiertelności z powodu powszechnych chorób. Szczególnie korzystne efekty obserwuje się przy spożyciu ponad 7 gramów dziennie, czyli nieco więcej niż pół łyżki stołowej. Co istotne, zastąpienie tłuszczów takich jak margaryna, masło, majonez czy tłuszcze mleczne oliwą z oliwek dodatkowo zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci.
Diety bogate w czerwone i przetworzone mięso, przetworzone zboża i słodkie napoje, które są powiązane ze zwiększonym stanem zapalnym w organizmie, mogą zwiększać późniejsze ryzyko chorób serca i udaru mózgu w porównaniu z dietami wypełnionymi produktami przeciwzapalnymi.
Osoby, które dodają do diety większe ilości oliwy z oliwek, mogą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z takich powodów, jak: choroby układu krążenia, rak i choroby neurodegeneracyjne. Co istotne, sięganie po oliwę zamiast tłuszczu zwierzęcego także dawało podobny efekt ochronny.
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.
Diety niskowęglowodanowe są często zalecane osobom leczonym na cukrzycę, niewiele było jednak wiadomo na temat tego, czy ilość węglowodanów może wpływać na poziom cukru we krwi osób z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym, które nie przyjmują leków.
Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Prowadzi do powstania aldehydów, które uważa się za związane z pewnymi chorobami neurodegeneracyjnymi i kilkoma formami raka. Te toksyczne związki tworzą się w olejach, takich jak olej słonecznikowy, po podgrzaniu do temperatury do smażenia.
Na Uniwersytecie Minnesoty odkryli nowy sposób, w jaki dieta może wpływać na choroby związane ze starzeniem się.
Ściślejsze przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci u osób z grupy powyżej 65 lat.
Twoja dieta ma wpływ na twoje samopoczucie. Niewłaściwe odżywianie się może nawet sprzyjać objawom depresji.
Uczeni z University of Georgia odkryli, że wysokotłuszczowa dieta wzbogacona olejem bawełnianym bardzo poprawiła profile cholesterolu.
Dieta, w której przeważają produkty pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko otyłości.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
Niektóre produkty mają „świetny PR", i doskonale sprzedają się jako bardzo zdrowe, tymczasem wcale takie nie są. Pewne arykuły stały się mniej dietetyczne, gdy przemysł spożywczy zaczął je mocno modyfikować, by miały dłuższą datę przydatności i lepiej smakowały, inne zyskały sławę bardzo zdrowych z różnych powodów, choć wcale takie nie są, w każdym razie, warto zerknąć na poniższą listę, by poprawić swój jadłospis.
Wystarczy dołączyć do codziennych posików 4 do 5 łyżek oliwy z oliwek, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Najlepsze wyniki osiąga się, jeśli obecność oliwy jest wspomagana innymi elementami zdrowej diety oraz regularną aktywnością fizyczną.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu