Z badań, które przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego wraz z badaczami niemieckimi wynika, że kwercetyna, związek znajdujący się w dużej ilości w jabłkach i cebuli, może zapobiec rozwojowi nowotworu trzustki.
Nowotwór trzustki przez długi czas rozwija się bezobjawowo, konsekwencją tego, jest fakt, iż wykrywany bywa w zaawansowanym stadium. Niestety wówczas szanse na wyleczenie są nikłe. Możliwe, że najnowsze odkrycia naukowców pomogą zmniejszyć ryzyko zachorowania.
24 października 2007 w Pałacu Pugetów w Krakowie rozpoczyna się cykl debat społeczno-medialnych poświęconych propagowaniu profilaktyki zdrowotnej wśród kobiet. To sekwencja spotkań popularyzujących najnowsze metody zapobiegania różnym groźnym chorobom cywilizacyjnym (między innymi nowotworowym, chorobom układu krążenia, otyłości, osteoporozie). Cykl potrwa od października do maja 2008.
2 października br. w Centrum Edukacyjno-Terapeutycznym przy Centrum Onkologii w Warszawie odbyła się konferencja prasowa podsumowująca Ogólnopolski Program Edukacyjny „Rak piersi od A do Z”. W ramach projektu, który rozpoczął się w 2006 roku, zorganizowano regionalne spotkania edukacyjne w dziesięciu miastach. Po raz pierwszy specjaliści wyruszyli w Polskę, angażując lokalne społeczności. W 2008 roku w ramach Programu odbędą się kolejne trzy seminaria. Przedsięwzięcie, zainicjowane przez Stowarzyszenie „Amazonki” Warszawa – Centrum, zostało objęte patronatem Federacji Stowarzyszeń „Amazonki” oraz Polskiej Unii Onkologii. Spotkanie prasowe zainaugurowało obchody „Października – Ogólnopolskiego Miesiąca Walki z Rakiem”.
"Porozmawiajmy o zdrowiu" to cykl debat popularyzujących najnowsze metody zapobiegania różnym groźnym chorobom cywilizacyjnym (między innymi nowotworowym, chorobom układu krążenia, otyłości). Sesja spotkań rozpoczyna się w październiku br. i potrwa do maja 2008 r.
Jednym z czynników wpływających na rozwój na raka trzonu macicy jest podwyższone stężenie estrogenów u kobiet po menopauzie. Naukowcy odkryli, że istnieje zależność pomiędzy spożywaniem alkoholu a wzrostem poziomu tych hormonów.
Francuzki mawiają, że marchewka to jeden z najtańszych i najlepszych kosmetyków. I mają rację... Zaczerpnijmy z samego źródła tej mocy – wprowadźmy marchew do swojej diety.
Mandarynki to nie tylko smaczne i bogate w witaminy owoce, okazuje się, że ich wpływ na stan zdrowia może być znacznie większy.
Naukowcy ze Stanford University School of Medicine w USA opracowali nową metodę diagnozowania i leczenia nowotworu oraz innych chorób, stanowi ją sonda molekularna znakowana fluorescencyjnym znacznikiem.
Jeśli w żołądku obecny jest tłuszcz, witamina C może przekształcić się z substancji powstrzymującej powstawania nowotworów w czynnik powodujący rozwój nowotworu złośliwego.
O tym, iż palenie tytoniu jest szkodliwe wiedzą wszyscy, naukowcy dowiedli, iż na choroby bezpośrednio związane z tym nałogiem częściej chorują kobiety.
Przeciwutleniacze występujące w jabłkach – flawonoidy skutecznie unieszkodliwiają wolne rodniki, mają więc bardzo silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.
Choć wolelibyśmy wyrugować stres z naszych doświadczeń, stanowi on nieodłączny element życia każdej jednostki. Definiuje się go najczęściej (istnieje bowiem wiele określeń opracowanych przez naukowców) jako dynamiczną relację adaptacyjną między możliwościami danego człowieka a wymogami sytuacji (określona jest tu jako stresor), w której zachwiana zostaje równowaga.
Mandarynki, grejpfruty, cytryny i pomarańcze, dzięki zawartości witaminy C, dobroczynnie wpływają na odporność naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości pektyn zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo cytrusy zawierają beta-karoten, który działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
Niedokrwistość czyli anemia diagnozowana jest w przypadku stwierdzenia niższych niż wskazuje norma wartości hemoglobiny i erytrocytów oraz objawów, jakie im towarzyszą. Wyróżnia się niemal 100 odmiennych typów niedokrwistości. W związku ze zróżnicowanymi przyczynami wystąpienia choroby, dzieli się ją jednak na trzy główne grupy: niedokrwistość pokrwotoczna (spowodowana utratą krwi), niedokrwistość wynikająca ze zmniejszonego wytwarzania krwinek czerwonych i zaburzeń wytwarzania hemoglobiny, niedokrwistość spowodowana skróconym czasem życia czerwonych krwinek.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni