Duża szklanka soku grejpfrutowego dziennie może istotnie zwiększyć skuteczność leków nowotworowych, a także zmniejszyć koszty medykamentów, wynika z badań.
Kiedy dowiadujemy się, że bliska nam osoba zachorowała na nowotwór, uginają się pod nami nogi. Chce nam się wyć z bólu i cierpienia, a musimy grać silnych, wspierających. Jak być blisko przy ukochanej chorej osobie? Jak pomóc, a nie zaszkodzić? Jak ją wspierać, a nie irytować? A co jeśli nie znajdujemy w sobie takiej siły fizycznej i psychicznej, żeby dawać wsparcie, bo czujemy, że sami rozpadamy się na kawałki?
Płytka tworząca się na zębach i dziąsłach zwiększa ryzyko śmierci z powodu raka, ostrzegają uczeni. Wiele badań wykazało związek między stanem jamy ustnej a chronicznymi chorobami, takimi jak choroby serca. Wyniki ostatnich badań sugerują jednak, że ludzie, którzy mają więcej płytki nazębnej, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć w wyniku raka.
Beta-karoten, selen i kwas foliowy przyjmowane w ilości trzykrotnej wyższej od zalecanej ich dziennej dawki mogą być szkodliwe. Jeżeli zaś przyjmuje się ich jeszcze więcej, mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na rozmaite nowotwory.
Trwa III edycja ogólnopolskiej kampanii społecznej „Policzmy się”. Celem akcji jest zmiana wyobrażenia na temat choroby nowotworowej poprzez pokazywanie przykładów osób, które wygrały walkę z rakiem oraz zbudowanie społeczności wspierającej osoby chorujące na raka, a także ich rodziny i bliskich. Poprzez silną, solidaryzującą się ze sobą wspólnotę ma pozytywnie zagrzewać do walki z nowotworem i dodaje odwagi.
Polacy to naród o dość jasnej karnacji, dlatego około dwie trzecie z nas jest w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na czerniaka. Jednak aż 75% tej populacji nigdy nie odwiedziło lekarza, aby zbadać się pod kątem nowotworów skóry. Osoby najbardziej narażone na czerniaka to osoby o jasnych blond lub rudych włosach, jasnych oczach i jesnej cerze, podatnej na oparzenia słoneczne, często piegowatej, z pieprzykami, przebarwieniami i innymi zmianami skórnymi.
Kobiety, które jedzą dużo jagód i truskawek, doświadczają wolniejszego osłabienia zdolności poznawczych wraz z wiekiem niż panie spożywające mniej owoców bogatych we flawonoidy, wynika z amerykańskich badań.
Uważa się, że witamina D chroni przed całym szeregiem chorób - od cukrzycy i osteoporozy po raka jelita grubego oraz choroby serca. Badania wykazują jednak, że niewielu ludzi dostarcza jej odpowiednie ilości, szczególnie w starszym wieku.
Nowotwór to choroba całych rodzin, nie tylko w odniesieniu do tego, że genetyczne uwarunkowania mają wpływ na ryzyko rozwoju raka, ale w tym sensie, że oddziałuje na zdrowie członków rodziny pacjenta.
Niewiele osób wie, że marchew - pospolite i towarzyszące nam niemal przy każdym posiłku warzywo obchodzi 5 kwietnia swoje święto. Od niemowlęctwa jemy ja w różnych postaciach - chrupiemy w całości, dodajemy do surówek, jemy gotowaną w zupach i zestawach warzyw, pijemy w sokach i nektarach. Jednak czy wiemy o niej coś poza tym, że jest smaczna i że w Portugalii jest owocem? Warto pochylić się chwilę nad zaletami marchewki...
Szukasz smacznej i zdrowej przekąski? Sięgnij po popcorn. Z nowego badania wynika, że takie małe co nieco zawiera więcej polifenoli (rodzaj przeciwutleniaczy) niż niektóre owoce czy warzywa.
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Wbrew stereotypom na temat kuchni Europy Wschodniej, zgodnie z którymi nasze menu zawiera przede wszystkim wiele potraw mącznych, zawiesiste tłuste sosy i czerwone mięso, rodzima dieta okazuje się obfitować w warzywa i owoce.
Testy, w których wzięło udział ponad 30 000 kobiet, wykazały, że migrena wiązała się ze zwiększeniem o 22% prawdopodobieństwa zespołu niespokojnych nóg. Zależność stwierdzono u zarówno u pacjentek z migreną z aurą, jak i bez aury.
20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Mięsa (ang. Meatout Day). Inicjatywa ma popularyzować zdrową dietę bogatą w owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu