Podjadanie słodyczy jest najczęściej popełnianym błędem podczas stosowania diety. Trudno jest pamiętać, pamiętać, że czekolada czy batonik przyniesie tylko chwilę przyjemności, by później przy nadwyżce kalorii odłożyć się jako tłuszcz i wywoływać wyrzuty sumienia.
Dla niektórych osób uczucie stresu skutkuje automatycznym wzrostem apetytu. Działa tu mechanizm podobny do tego, który notuje się u ludzi uzależnionych od alkoholu lub narkotyków. Jedzenie cieszy i dostarcza natychmiastowej gratyfikacji emocjonalnej. Niestety, przyjemność jest krótkotrwała.
W dniach 14-16 maja na Śląsku i w Kielcach odbywać się będą „Dni Dobrych Nawyków", podczas których będzie można skorzystać z bezpłatnych konsultacji lekarzy kardiologów, internistów, gastrologów, urologów oraz reumatologów.
Mieszkańcy południowej Afryki przejmują od Europejczyków i Amerykanów już nie tylko styl życia, ale i kulinarne upodobania. Coraz więcej osób żywi się tam w fast-foodach. Jednak dieta bogata w tłuszcz i cukier ma dla nich negatywne konsekwencje. Coraz więcej osób choruje.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków