Rola układu immunologicznego jest trudna do przecenienia - codziennie broni nas przed milionami różnych bakterii, wirusów i innych niebezpiecznych dla organizmu drobnoustrojów. Aby jednak dobrze funkcjonować, potrzebuje określonych składników odżywczych: te znajdziesz w powszechnie dostępnych produktach, które warto mieć w kuchni.
Odczuwanie lęku jest nierozłącznym elementem naszego życia – zwykle doświadczamy go raz na jakiś czas. Zdarza się jednak, że nasz niepokój staje się przewlekły, uporczywy i bezprzedmiotowy. Poczucie zagrożenia i lęk stale nam towarzyszą – występują we wszystkich życiowych sytuacjach. Mówimy wówczas o zjawisku przewlekłego niepokoju. Ostatnie badania pokazują, że powodem takiej sytuacji może być brak równowagi proporcji cynku i miedzi w naszym organizmie.
Oliwa z oliwek zapobiega tworzeniu się w mózgu złogów związanych z rozwojem choroby Alzheimera.
„Eliksir" długowieczności? To orzechy. Są kaloryczne, ale dostarczają dobrej energii. Mają tez wiele witamin i mogą pomóc ochronić się przed rozmaitymi chorobami, przekonują badacze.
Napar z rooibos (czerwonokrzewu) chroni wątrobę i może być wykorzystywany w leczeniu chorób tego organu, wynika z badań Cape Peninsula University of Technology w Kapsztadzie.
Choć jest wykorzystywana przez człowieka od tysięcy lat do wyrobu narzędzi, miedź odgrywa również ważną rolę w organizmie.
Letni przypływ sił witalnych możemy zatrzymać na dłużej również podczas jesiennych, chłodnych dni. Wizyta w parowej saunie solankowej dostarczy nam niezbędnych mikroelementów, zrelaksuje i pozwoli złagodzić przebieg wielu schorzeń.
Jęczmień to rodzaj zboża, ale jego właściwości pozwalają umieścić go na liście ziołowych hitów. Jęczmień kojarzy się z łagodnym rytmem piosenki Stinga „Fields of Glod". Zboże cieszy oko rozpościerając się „złotem" po szerokich połaciach pól. W kręgach botanicznych roślina jest określana jako Hordeum distichon i jest spokrewniona z rodziną traw.
Dla jednych sztandarowy przykład warzywa, dla innych – owoc. Podobno potrafi poprawić nasz wzrok, chroni wątrobę i reguluje pracę żołądka. To na niej opiera się wiele diet, a – zdaniem niektórych – systematyczne jej spożywanie gwarantuje udane pożycie seksualne. Co takiego zawiera w sobie niepozorna marchewka, że ma aż tyle zalet?
Tak jak zadbane dłonie, zdrowe włosy są również naszą wizytówką. Obserwując ich stan możemy rejestrować zmiany zachodzące wewnątrz naszego organizmu. Pogorszona kondycja włosów może być efektem złej gospodarki hormonalnej czy długotrwałego stresu. Może też być spowodowana nieprawidłową pielęgnacją, nieumiejętnym farbowaniem, nadużywaniem lokówek, czy prostownic.
Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nasze włosy to żywe tkanki. Owszem ta ich część, która nas ozdabia jest częścią martwą, ale u nasady włosy żyją i mają się dobrze - pod warunkiem, że o nie odpowiednio dbamy.
Prawdziwy hit ostatnich miesięcy – kosmetyki mineralne – ma w swojej ofercie coraz więcej firm kosmetycznych. Czy rzeczywiście warto po nie sięgnąć?
Już 2000 lat temu Majowie, uprawiając krzewy kakaowca, stworzyli z jego ziaren napój, który nazywali „pokarmem bogów”. Czekolada, uważana za przysmak tych nadprzyrodzonych władców, otaczana była szczególną czcią i jako taka pełniła magiczną rolę podczas odprawiania świętych rytuałów.
Krewetki są jednymi z najpopularniejszych na świecie owoców morza. Ze względów smakowych i odżywczych warto włączyć je do codziennej diety. Aby nasze menu zdrowo i oryginalnie urozmaicić wystarczy sięgnąć po te łatwo dziś dostępne śródziemnomorskie skarby.
Ta niepozorna roślina pochodzi bagnistych terenów Ameryki Północnej. W XIX wieku została sprowadzona do Europy i stała się popularną rośliną uprawianą w ogrodach, ze względu na walory ozdobne. Owoce aronii są wykorzystane głównie do produkcji soków, dżemów, galaretek i innych przetworów spożywczych. Aronia to „wielki” mały owoc, ponieważ znajduje zastosowanie w profilaktyce serca oraz innych chorób związanych z układem krążenia.