Dobra, świeża woda jest nam niezbędna do życia tak samo jak tlen. Nieprzypadkowo woda zajmuje ponad 70% powierzchni Ziemi oraz 60% masy każdego człowieka. Dzięki wodzie organizm może prawidłowo funkcjonować, bowiem woda jest rozpuszczalnikiem i nośnikiem substancji odżywczych, reguluje ciśnienie tętnicze, temperaturę ciała, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i podnosi odporność. Woda sprawia, że skóra jest wilgotna, gładka, a tkanki i narządy dobrze odżywione.
Już 2000 lat temu Majowie, uprawiając krzewy kakaowca, stworzyli z jego ziaren napój, który nazywali „pokarmem bogów”. Czekolada, uważana za przysmak tych nadprzyrodzonych władców, otaczana była szczególną czcią i jako taka pełniła magiczną rolę podczas odprawiania świętych rytuałów.
Każdy, kto chociaż raz w życiu próbował odchudzać się wie, że nie jest to takie proste i wymaga poświęcenia oraz wyrzeczeń, szczególnie w przypadkach, kiedy mamy do zrzucenia więcej niż „parę” kilogramów. Początek diety zazwyczaj daje wiele nadziei, bo przez pierwszy tydzień wskazówka wagi regularnie opada w dół powodując zadowolenie i produkując w nas więcej chęci i siły do odchudzania. Ale po krótkim czasie przestajemy tracić na wadze tak szybko mimo przestrzeganej diety a wskazówka wagi staje w miejscu.
Krewetki są jednymi z najpopularniejszych na świecie owoców morza. Ze względów smakowych i odżywczych warto włączyć je do codziennej diety. Aby nasze menu zdrowo i oryginalnie urozmaicić wystarczy sięgnąć po te łatwo dziś dostępne śródziemnomorskie skarby.
Według zaleceń dietetyków dania z ryb powinno się jadać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Planując wiosenną dietę warto więc pamiętać o umieszczeniu ich w jadłospisie. Lista zdrowotnych zalet dań rybnych jest dość długa, oto ich krótkie przypomnienie – może zachęci do zasmakowania w potrawach tego rodzaju.
Czym jest osławiona czekolada? Większość kobiet odpowie machinalnie – lekarstwem na chandrę. To z pewnością jest jedna z bardziej trafnych definicji tego niezwykłego specyfiku. Przyjrzyjmy się mu jednak uważniej. Prawie 2000 lat temu Majowie nazwali kakao „pokarmem bogów”.
Co roku z niecierpliwością wyglądamy wiosny, nie mogąc się po długiej zimie doczekać słońca, ciepła, świeżych warzyw i owoców. Wielu z nas odczuwa jednak nieprzyjemne skutki tej nagłej zmiany aury...
Nasze życie nabiera coraz większego tempa. Intensywna praca, dostosowanie się do nowych sytuacji i szybkie podejmowanie ważnych decyzji to sytuacje powodujące stres. W sytuacjach stresowych naszemu organizmowi szczególnie potrzebny jest „pierwiastek spokoju”, czyli magnez.
Orzechy to nie tylko dodatek, który urozmaici ciasta i desery, to także znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Francuzki mawiają, że marchewka to jeden z najtańszych i najlepszych kosmetyków. I mają rację... Zaczerpnijmy z samego źródła tej mocy – wprowadźmy marchew do swojej diety.
Czekolada to jeden z tych produktów, które posiadają walory smakowe a jednocześnie korzystnie wpływają na zdrowie. Warunkiem tej ostatniej właściwości czekolady jest oczywiście umiar w jej spożywaniu.
Choć wolelibyśmy wyrugować stres z naszych doświadczeń, stanowi on nieodłączny element życia każdej jednostki. Definiuje się go najczęściej (istnieje bowiem wiele określeń opracowanych przez naukowców) jako dynamiczną relację adaptacyjną między możliwościami danego człowieka a wymogami sytuacji (określona jest tu jako stresor), w której zachwiana zostaje równowaga.
Mandarynki, grejpfruty, cytryny i pomarańcze, dzięki zawartości witaminy C, dobroczynnie wpływają na odporność naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości pektyn zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo cytrusy zawierają beta-karoten, który działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
Mąkę kukurydzianą otrzymuje się z przemiału kukurydzy. Charakteryzuje się ona szerokim zastosowaniem w żywieniu, szczególnie w diecie bezglutenowej.
Według starej zasady „śniadanie powinno być królewskie, obiad książęcy, a kolacja żebracza”. Pierwszy posiłek w ciągu dnia stanowi bazę dla naszego prawidłowego funkcjonowania i chroni nas przed atakami głodu, zaspokajanymi najczęściej czymś słodkim.