Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.
Okres jesienno-zimowy nie sprzyja dobrym nastrojom. Chłód, przeszywający wiatr i brak słońca często przyczyniają się do chandry, brakuje nam energii i uśmiechu. Obniżeniu może ulec także odporność organizmu. Dlatego ważne jest, by w tym niesprzyjającym okresie zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę, bogatą w składniki bioaktywne, które będą przeciwdziałać apatii.
Dieta ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, obejmuje to nie tylko działanie narządów wewnętrznych, wygląd skóry lub włosów, czy wzrok, ale dotyczy również zdolności słyszenia. Oto składniki, które pomogą zachować dobry słuch.
Jedzenie liściastych warzyw zielonych może pomóc w zapobieganiu demencji.
Kiedy odczuwasz stres, często masz ochotę na jakąś przekąskę, niestety zwykle na coś bardzo słodkiego lub tłustego, tymczasem nie jest to najlepszy wybór. Warto wówczas sięgnąć po taki produkt, który pomoże organizmowi odzyskać równowagę zaburzoną w wyniku odczuwania stresu. Szczególnie przydatne mogą być:
Kwas foliowy jest niezbędny nam wszystkim m. in. do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego i nerwowego.
Jeszcze do niedawna główną przyczynę miażdżycy upatrywano w wysokim poziomie cholesterolu. Tymczasem okazuje się, że istnieje jeszcze inna substancja, która podobnie jak cholesterol powoduje, że w naszych żyłach powstaje blaszka miażdżycowa. Mowa tu o homocysteinie - aminokwasie, którego zbyt wysoki poziom w organizmie wywołuje m.in. mutacja genu MTHFR.
Jeśli cierpisz na migreny, pomocne mogą być witaminy z grupy B, w tym także kwas foliowy.
Jeśli masz jakieś noworoczne postanowienia, warto, by jednym z nich była poprawa samopoczucia. Wprowadź w życie osiem prostych wskazówek, a takie postanowienie z dużym prawdopodobieństwem zostanie zrealizowane.
Dieta bezglutenowa stała się modna - stosuje ją bardzo wiele osób, a większość z nich robi to mimo braku wskazań medycznych. Niestety dieta ta, stosowana u zdrowych osób, niepotrzebnie pozbawia organizm cennych składników odżywczych, a co więcej - naraża na poważne choroby. Eksperci podkreślają, że dieta bezglutenowa jest niezbędna wyłącznie w przypadku schorzeń wynikających z nietolerancji glutenu.
Transportuje składniki po całym organizmie i go odżywia. Dostarcza komórkom ciała tlen oraz niezbędne substancje, zabiera natomiast nieprzydatne produkty przemiany materii. Reguluje temperaturę ciała oraz bierze udział w procesach obronnych organizmu. Krew, synonim i źródło życia, musi być w zawsze w doskonałej kondycji. Jak poprawić jej parametry? Co z weganami i wegetarianami?
Naukowcy odkryli, że duże dawki kwasu foliowego mogą zmniejszyć ryzyko udaru.
Na dobry nastrój ma wpływ wiele czynników, także te dietetyczne. Sposób odżywiania się nie tylko wpływa na naszą sylwetkę i zdrowie fizyczne, ale silnie oddziałuje na psychiczne samopoczucie.
Są smaczne i bardzo zdrowe - oto, dlaczego warto sięgnąć po gruszki.
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.