Kto chce przeciwdziałać fizycznym i psychicznym skutkom starzenia się, powinien spróbować jeść więcej jagód. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze, które pomagają pochłaniać wolne rodniki mające wpływ na rozwój wielu chorób i przyspieszenie procesu starzenia się. No i jagody doskonale smakują, więc nie trzeba nikogo przekonywać, by próbował przygotowywać posiłki i desery z ich dodatkiem, bądź na ich bazie.
Jak wiadomo owoce to ważny element codziennego menu, jeśli chcemy aby nasza dieta korzystnie wpływała na funkcjonowanie organizmu, powinniśmy sięgnąć po jagody.
Już podczas II wojny światowej piloci brytyjskiego RAF -u odkryli, że spożywanie jagód borówki czernicy poprawiało widzenie w ciemności. Badania potwierdziły: wyciągi z tych jagód powiększają obszar widzenia, poprawiają ostrość obrazu, usuwają zmęczenie oczu. Poleca się je osobom z zaburzeniami widzenia o zmierzchu, a także pracującym przy komputerze czy w złych warunkach oświetleniowych oraz narażonym na pogorszenie wzroku związane z wiekiem.
Utrata zdolności trzeźwego myślenia jest jednym z ważniejszych zmartwień seniorów i wielu z nich coraz częściej sięga po jedzenie bogate w antyutleniacze. Według naukowców z Agricultural Research Service (agencja naukowa w amerykańskim ministerstwie rolnictwa) dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po winogrona i jagody.
Bogaty w przeciwutleniacze wyciąg z jagód i truskawek ma pozytywny wpływ na mózg i może opóźniać proces starzenia się – wynika z najnowszych badań.
Im jesteśmy starsi tym mniej pokarmu potrzebujemy, ale za to bogatego w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednia dieta może nam odjąć kilka lat i polepszyć nasze samopoczucie oraz sprawić, że będziemy lepiej wyglądać, a nasz organizm będzie zdrowszy.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie