Zasada, że lepiej zapobiegać niż leczyć winna przyświecać nam także w odniesieniu do grypy. Z danych epidemiologicznych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH wynika bowiem, że w ubiegłym roku liczba zachorowań na grypę w sezonie epidemicznym wyniosła prawie trzy miliony – to aż trzykrotnie więcej niż w poprzednim sezonie. Jednym ze sposobów ustrzeżenia się przed tą chorobą jest szczepionka.
Naukowcy odkryli kolejny powód, dla którego warto dodać do posiłku curry - zestawu przypraw, używanego od tysięcy lat.
W styczniu odnotowano 116 759 przypadków zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę, czyli niewiele więcej niż w grudniu 2011r., kiedy chorowało 116 541 osób - wynika z raportu Centrum Informacji o Przeziębieniu i Grypie. Najwięcej zachorowań zanotowano na Mazowszu i w Wielkopolsce, najmniej zaś w województwie świetokrzyskim.
Próba obniżenia temperatury w czasie, gdy przechodzi się przeziębienie lub grypę, może być niewskazana.
Jesienno – zimowa pora roku to dla naszego układu odpornościowego okres trudnej próby. Pogoda w tym czasie często się zmienia i nietrudno wtedy przemarznąć lub przemoknąć.
Po lecie przyszła pora na chłodną i deszczową jesień. Dni stają się coraz krótsze, a temperatury spadają. Zmiana pory roku przyniosła falę przeziębień i obrzęków błony śluzowej nosa, które większość zna pod dużo bardziej prozaiczną nazwą – „katar”. Podpowiadamy, jak radzić sobie ze zmianami temperatur, by cieszyć się zdrowiem i pogodą ducha, nawet podczas zimnych, deszczowych dni.
Współczesna medycyna stawia przed nami różne możliwości zapobiegania infekcjom poprzez stosowanie środków farmaceutycznych stymulujących układ immunologiczny. W okresie jesiennym można dbać o zdrowie na wiele sposobów.
Jesienna pogoda i niska temperatura sprzyjają przeziębieniu, grypie i anginie. Jeśli wzmocnisz swój układ immunologiczny odpowiednio wcześnie, będzie on wstanie stoczyć walkę z jesienno - zimowymi dolegliwościami.
W ubiegłym roku na szczepienia przeciwko grypie Polacy wydali około 100 mln złotych. Epidemia może nas kosztować ponad dziewięćdziesiąt razy więcej - szacuje Money.pl.
Wiosna niesie za sobą ponad czterokrotnie wyższe ryzyko zachorowania na infekcje górnych dróg oddechowych, niż jesień. Co robić, aby wzmocnić układ immunologiczny i ograniczyć możliwość wiosennego przeziębienia?
Do Polski nadciąga epidemia grypy. Wirus, który zaatakował już mieszkańców Portugalii, Anglików, Francuzów, Włochów i Niemców ma dotrzeć do Polski w ciągu dwóch tygodni – ostrzega dziennik Polska.
Co roku na przełomie jesieni i zimy, a później także na przedwiośniu wielu z nas nęka tzw. grypa żołądkowa. Jest ona wywoływana przez wirusy jelitowe, (najczęściej rotawirusy), które dostają się do organizmu razem z pokarmem lub drogą oddechową. Zakażenie następuje albo w kontakcie z osobą zainfekowaną, albo poprzez styczność z zanieczyszczonymi przedmiotami. Grypa żołądkowa jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci i osób w podeszłym wieku.
Pełnia wiosny jest okresem zmian, które zachodzą nie tylko w otaczającym nas świecie przyrody, lecz również w nas samych. To okres obniżonej odporności, przeziębień i wirusów – organizm, osłabiony ubogą dietą niedoborem światła słonecznego oraz zmiennymi warunkami atmosferycznymi, jest teraz bardziej podatny na infekcje.
Stres, niewłaściwe odżywianie, zanieczyszczone powietrze, promieniowanie słoneczne, częste infekcje oraz przyjmowanie niektórych leków to te elementy naszego codziennego życia, które mają bardzo szkodliwy wpływ na nasze ciało i umysł.
W leczeniu ostrych stanów zapalnych z intensywnym suchym kaszlem, zapalenia oskrzeli, gardła i krtani, kaszlu opłucnowego oraz grypy i stanów grypopodobnych pomocne, obok farmaceutyków, mogą okazać się naturalne środki.