W wymiarze globalnym to choroby serca stanowią najpowszechniejszą przyczynę śmierci, ale są kraje, w których to problemy wieku starczego stanowią pierwsza przyczynę zgonu.
Europejskie badania, które objęły 2.061 osób dorosłych z zakażeniem dolnych dróg oddechowych (LRTI) dowiodły, że przepisywanie antybiotyku - amoksycyliny - nie jest skuteczniejsze w łagodzeniu objawów niż nie przyjmowanie żadnych leków, nawet w przypadku starszych pacjentów. Wyniki największych, randomizowanych badań kontrolowanych placebo nad antybiotykami w ostrych LRTI bez powikłań zostały opublikowane w czasopiśmie The Lancet Infectious Diseases.
Sezon grypy trwa. Wirusy choroby ulegają modyfikacjom i co roku organizmom trudno jest budować naturalną odporność przeciwko nim. Osoby starsze są szczególnie narażone na zachorowanie i poważne komplikacje w wyniku grypy.
Ból głowy, podwójne widzenie, niewyjaśnione guzy, uporczywy kaszel. Kiedy należy udać się do lekarzynie czekając aż „samo przejdzie"?
Kiedy nadchodzi jesień, kondycja naszego organizmu może nieco się osłabić. Są jednak sposoby, by wesprzeć nasz system odpornościowy, co pozwoli nam uniknąć przykrych dolegliwości związanych z ewentualnym przeziębieniem czy chorobą.
Badania z udziałem 750 pacjentów wykazały, że trzy dawki ekstraktu dziennie stosowane przez cztery miesiące mogą zmniejszyć liczbę przeziębień i czas ich trwania średnio o 26 procent.
Wirusy grypy ulegają modyfikacjom i dlatego co roku naszym organizmom trudno jest budować naturalną odporność przeciwko nim. Nie jesteśmy jednak bezradni, można przedsięwziąć określone kroki, by ochronić się przed grypą.
Czasem słońce, czasem deszcz – tym razem nie chodzi o tytuł filmu, ale o jesienną pogodę. Coraz częściej tak właśnie wygląda aura za oknem. Jeśli do tego dodamy duże wahania temperatury w ciągu dnia, możemy uznać sezon na przeziębienia za rozpoczęty. Jak zadbać o siebie, by uniknąć kataru i innych równie nieprzyjemnych dolegliwości?
Istnieje około 200 wirusów powodujących przeziębienie, na szczęście jednak jesteśmy w stanie je „przechytrzyć”. Doktor Margaret Stearn podaje kilka wskazówek jak uniknąć tak łatwo rozprzestrzeniającego się jesienią przeziębienia.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.
Kiedy pojawiają się pierwsze niepokojące symptomy choroby, jak najszybciej chcemy sprawdzić, co nam dolega, skąd się bierze i jak to leczyć. W takich momentach, zamiast pójść do lekarza, coraz częściej sięgamy po informacje dostępne w Internecie. Niestety, sieć pełna jest niesprawdzonych doniesień, niezweryfikowanych półprawd oraz mitów, które mogą nam przynieść więcej szkody, niż pożytku. Z faktami i mitami dotyczącymi grypy rozprawiają się lekarze z portalu Pogromcy Mitów Medycznych.
Szczepienia przeciwko grypie zalecane są wszystkim: dzieciom, osobom dorosłym i starszym. Bardzo ważny jest czas podania szczepionki, czyli przed sezonem wzmożonych zachorowań. Pozwali nam to uniknąć grypy, a w przypadku zachorowania objawy są znacznie łagodniejsze. Ponadto szczepionka minimalizuje ryzyko wystąpienia groźnych dla zdrowia, a nawet życia powikłań.
Amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) określa, że otyłość występuje przy wskaźniku masy ciała (BMI) na poziomie 30 lub wyższym. Jeśli BMI informuje o nadmiarze kilogramów, warto spróbować wrócić do formy - lekarze podają liczne powody słuszności takich starań.
Tymianek jest byliną pochodzącą z wybrzeży Morza Śródziemnego i komercyjnie uprawianą w wielu krajach europejskich, a także Maroku i Stanach Zjednoczonych. Rośnie dziko m. in. w Albanii i Bułgarii. Do celów leczniczych najczęściej wykorzystuje się tymianek hiszpański (Thymus zygis).
Prawie trzy czwarte Polaków nie podejmuje żadnych działań, aby ustrzec się przed grypą lub przeziębieniem. Badanie TNS OBOP wskazuje również, że do sezonu grypowego częściej przygotowują się kobiety (31%), niż mężczyźni (19%).