Witamina D może być ważnym wsparciem w walce z cukrzycą. Osobom, którym zagraża choroba, pomaga opóźnić jest pojawienie się.
Różne rodzaje cukru różnie oddziałują na nasz organizm. Fruktoza, czyli cukier owocowy, może zwiększać uczucie głodu.
Jeśli nie sypiasz odpowiednio długo, masz większy apetyt na niezdrowe, np. słodkie przekąski.
Nowy powszechnie używany test może nie wykryć cukrzycy, test starszy jest skuteczniejszy w tym zakresie, wynika z amerykańskich badań.
Jeśli „dopada" cię nieprzeparta ochota na słodycze, winna może być temu niedostateczna ilość snu. Bezsenność wpływa na nasz smak i odczuwanie głodu.
Rezygnacja z kolacji nie pomaga ograniczyć wzrostu cukru we krwi – dowodzą japońscy badacze z Uniwersytetu Okayama.
Orzechy włoskie i migdały są szczególnie polecane osobom a cukrzycą typu 2, pomogą zapobiec chorobom sercowo-naczyniowym u diabetyków.
W 2025 roku na cukrzycę będzie chorował co piąty mieszkaniec Ziemi – wynika z badań przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia. To oznacza, że na cukrzycę cierpieć będzie ponad miliard osób na świecie. Ten poważny problem zdrowotny dotyczy obecnie coraz większej liczby osób, a liczba zachorowań stale rośnie. Niestety w znaczący sposób sami przyczyniamy się do powstania tej choroby. Najważniejsze by nie lekceważyć objawów cukrzycy.
Problemy z trzustką należą do najtrudniej rozpoznawalnych przez samych pacjentów, a także są wymagające w profesjonalnej diagnostyce. Przykładowo, w przypadku raka trzustki testy przesiewowe zwykle nie pozwalają na jego rozpoznanie. Ewentualne symptomy są niespecyficzne i często mylone z objawami innych chorób. Sprawdź, co może wskazywać na problemy z trzustką.
Seniorzy, którzy chodzą spać późną porą i wstają także o nie najwcześniejszych godzinach, wykazują wyższe ryzyko chorób serca i cukrzycy niż ludzie wcześnie zasypiający.
Już kilka badań dowiodło, że serwowanie sobie słodkich napojów zwiększa ryzyko zaburzeń metabolicznych i cukrzycy. Kolejne testy dowodzą, że napoje te są szczególnie niekorzystne dla naszego organizmu.
Przerywany post może pomóc w odwróceniu cukrzycy typu 2, wskazują medycy z Uniwersytetu w Toronto.
Poziom glukozy we krwi ma istotny wpływ na zdolność zapamiętywania. Szczególnie diabetycy powinni kontrolować glikemię.
Od jakiegoś czasu uczeni sprawdzają, na ile otyłość zagraża zdrowiu. Wiadomo bowiem, że sprzyja wielu różnym chorobom, m. in. cukrzycy i chorobom serca, nie jest jednak jasne, czy sam nadmiar tkanki tłuszczowej, bez rozwoju innych doelgliwości, ma wpływ na wyższe ryzyko wcześniejszej śmierci. Ponownie zagadnienie podjęli uczeni z York University.
Jak wynika z nowych badań, wyższy poziom witaminy D w organizmie może oznaczać osłabienie ryzyka rozwoju cukrzycy lub odsunięcie rozwoju choroby w czasie.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu