Nadużywanie alkoholu wywołuje oporność na insulinę, co zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, wynika z badań na zwierzętach przeprowadzonych przez naukowców ze szkoły medycznej "Góra Synaj" w Nowym Jorku.
Dramatem pacjentów z objawami zawału, którzy szczęśliwie opuszczają szpital, uratowani przed śmiercią, przed poważnym uszkodzeniem mięśnia sercowego, wzrasta po 30 dniach do około 9 procent. To dwukrotnie większa liczba zgonów w porównaniu do zgonów w szpitalach - mówi prof. dr hab. Stefan Grajek, kardiolog, kierownik I Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Co roku z ich powodu umiera ponad 170 tys. Osób, z czego 20 tys. to zgony związane z wystąpieniem zawałów. Statystyki są alarmujące - w ciągu roku po przebytym incydencie umiera co 6 pacjent. Inicjatorzy programu miejskiego „Miasta w Formie” zdecydowali się na organizację cyklu bezpłatnych, otwartych spotkań i wykładów edukacyjno-informacyjnych skierowanych do takich pacjentów.
W Polsce pacjent na wizytę u kardiologa musi czekać blisko 6 miesięcy. Temat ograniczeń dostępu do świadczeń w leczeniu ostrych zespołów wieńcowych oraz możliwości poprawy dostępnu do deficytowych technologii medycznych, poruszano podczas organizowanego przez Fundację Watch Health Care seminarium edukacyjnego „Innowacje w leczeniu ostrych zespołów wieńcowych – ocena dostępności w Polsce”.
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia fizycznej szkodliwości palenia, wynika z nowego badania przedstawionego na Światowym Kongresie Kardiologii.
Każdy moment jest dobry na rzucanie palenia. Pozbycie się nałogu polepsza samopoczucie, wygląd i pozwala uchronić się przed rożnymi dolegliwościami. Aby zwiększyć motywację do walki z nałogiem, warto uświadomić sobie związane z tym korzyści. Im bardziej konkretne dane, tym bardziej sprecyzowany cel i rozumienie zyskanego dzięki wysiłkowi dobra.
Ryzyko udaru mózgu lub zawału serca zwiększa się, jeśli śpi się zbyt krótko lub zbyt długo. Przeciętny człowiek spędza jedną trzecią życia śpiąc, ale uczeni uważają, że wielu z nas nie sypia odpowiedniej ilości godzin, a to ma przełożenie na problemy zdrowotne.
Jedzenie w stylu śródziemnomorskim zmniejsza uszkodzenie małych naczyń krwionośnych w mózgu, wynika z nowego badania.
Arnika górska (Arnica montana) to wieloletnie zioło, które rośnie do wysokości 30-60cm. Ma żółte kwiaty podobne do stokrotki. Roślina pochodzi z europejskich gór i Syberii, uprawiana jest także w Ameryce Północnej. To popularne zioło w leczeniu bólów mięśni, ran i stanów zapalnych.
25 października rusza ogólnopolska akcja „Nie zawal! Wybierz życie”. Jej celem jest edukacja zarówno pacjentów po przebytym zawale, jak i środowiska medycznego, w zakresie konieczności podejmowania działań zmierzających do redukcji śmiertelności w fazie poszpitalnej Ostrych Zespołów Wieńcowych. Opiekę merytoryczną nad akcją objęło Polskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Zadowolenie z życia nie tylko podnosi jego jakość, może być także dobre dla serca. To odkrycie z nowych badań, które obejmowały prawie 8000 brytyjskich urzędników w średnim wieku 49 lat.
Tak powszechne napoje, jak kawa i herbata, mają właściwości prozdrowotne. Możemy mieć miłą świadomość, że robimy coś dobrego dla naszego samopoczucia, gdy sięgamy po filiżankę aromatycznej Arabiki lub kubek ulubionej herbaty.
Odpowiednie menu to lepsze zdrowie, samopoczucie i rozkosz smaku. Niektóre produkty są szczególnie polecane osobom dojrzałym, bowiem ich właściwości odżywcze pomagają walczyć z negatywnymi efektami procesów starzenia się organizmu i powstrzymują rozwój rozmaitych chorób. Poniżej lista największych hitów dietetycznych.
Długotrwały brak snu i zakłócenia snu mogą mieć długotrwałe, poważne konsekwencje dla zdrowia, wynika z najnowszych badań Warwick Medical School, które opublikowano w European Heart Journal.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni