Jedna z klas leków na cukrzycę może wiązać się z niższym ryzykiem demencji i choroby Parkinsona. Oceniano inhibitory kotransportera sodowo-glukozowego-2 (SGLT2), znane również jako gliflozyny. Obniżają poziom cukru we krwi, powodując, że nerki usuwają cukier z organizmu wraz z moczem.
W Japonii odkryto nową metodę walki z chorobą Alzheimer. Jak ustalono, leczenie dopaminą może łagodzić objawy fizyczne w mózgu, a także poprawiać pamięć.
Chociaż wiadomo, że ćwiczenia są dobre dla zdrowia, wiele osób ma trudności z regularnym podejmowaniem aktywności przez dłuższy czas. Dotyczy to jeszcze silniej osób z przewlekłą chorobą, taką jak choroba Parkinsona, w której ograniczenia fizyczne i psychiczne stanowią dodatkowe przeszkody.
Choroba Parkinsona to schorzenie neurodegeneracyjne spowodowane utratą neuronów produkujących dopaminę, neuroprzekaźnik niezbędny dla kontroli motorycznej i funkcji poznawczych. Wraz ze starzeniem się społeczeństw liczba pacjentów z chorobą Parkinsona gwałtownie rośnie, stąd szuka się nowych sposobów na zmniejszenie ryzyka jej rozwoju.
Dieta bogata w magnez jest kluczowa dla naszego zdrowia - zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA i wystąpienia przewlekłych chorób zwyrodnieniowych.
Istnieją genetyczne powiązania między nieswoistym zapaleniem jelit (inflammatory bowel disease, IBD) a chorobą Parkinsona (PD).
Choroba z ciałami Lewy'ego jest drugą, po chorobie Alzheimera, najczęstszą dolegliwością zwyrodnieniową mózgu.
Za poprawę funkcji poznawczych podczas ćwiczeń w znacznej mierze odpowiada dopamina.
Za poprawę funkcji poznawczych podczas ćwiczeń w znacznej mierze odpowiada dopamina.
U osób, których wiek biologiczny jest wyższy niż wiek chronologiczny, występuje znacznie zwiększone ryzyko udaru mózgu i demencji, a zwłaszcza otępienia naczyniowego, ostrzegają eksperci z Karolinska Institutet w Szwecji.
Przyjmowanie leków, zespół stresu pourazowego lub stany lękowe są czynnikami ryzyka wystąpienia destrukcyjnego i gwałtownego zaburzenia zachowania podczas fazy snu szybkiego ruchu gałek ocznych (REM).
U osób cierpiących na chorobę Parkinsona, które mają w diecie więcej flawonoidów - związków znajdujących się w takich produktach, jak jagody, kakao i czerwone wino - ryzyko przedwczesnej śmierci może być niższe w porównaniu z pozostałymi pacjentami.
Dwa lata intensywnej ekspozycji na TCE, ciekłą substancję chemiczną utrzymującą się w powietrzu, wodzie i glebie, mogą zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona o 70 proc.
Gra w futbol amerykański i powtarzające się uderzenia piłki w głowę mogą mieć długoterminowe konsekwencje neurologiczne, takie jak przewlekła traumatyczna encefalopatia (CTE). Uprawianie tego sportu może też mieć wpływ na ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
Opracowanie leków, które uwalniają niewielkie ilości gazowego siarkowodoru (H2S) może pomóc ludzie dłużej żyć w zdrowiu.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie