Na chorobę Alzheimera, kojarzoną zazwyczaj z ludźmi starszymi – zachorować można już w wieku 20, 30 czy 40 lat. U młodych dolegliwość tę charakteryzuje dziedziczność, wskazująca na istnienie pojedynczego genu, którego mutacje warunkują chorobę. Dziedziczna postać choroby ma przebieg zazwyczaj ostry.
Wraz z wiekiem zauważamy fizyczne zmiany zachodzące w organizmie i te dotyczące sposobu naszego funkcjonowania. Gdy częściej zapominamy o czymś, jesteśmy mnie uważni czy trudniej nam zmierzyć się z jakimś intelektualnym wyzwaniem, zaczynamy podejrzewać się o symptomy demencji. Jakie objawy obserwowane u nas samych lub bliskich nam ludzi powinny naprawdę zaniepokoić? Oto kilka przykładów, które powinny zaalarmować czujność.
Ćwiczenia w każdym wieku przydają korzyści dla zdrowia, ale okazuje się, że te wykonywane w średnim wieku mają „moc ochronną" przed demencją w późniejszych latach.
Uczeni uważają, że szybka diagnoza i leczenie bezdechu sennego może opóźnić łagodne zaburzenia poznawcze.
Chcesz uchronić się przed chorobą Alzheimera? Uważaj na to, co jesz, radzą uczeni.
Osoby chorujące na dnę moczanową cechują niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Jak sądzą uczeni, kwas moczowy, który wywołuje dnę, może mieć działanie ochronne przed rozwojem określonych chorób neurdegradacyjnych.
Sygnały wskazujące na rozwój demencji nie muszą dotyczyć aspektów poznawczych. Mogą
Odczuwanie niepokoju to obecnie niemal signum temporis, w przypadku ludzi w starszym wieku może być nie tylko wynikiem określonej osobowości czy życiowych problemów, ale wczesnym wskaźnikiem choroby Alzheimera.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. W rezultacie chory powoli przestaje być zdolny do samodzielnego życia. Jak dotychczas na chorobę Alzheimera nie znaleziono skutecznego lekarstwa.
Ludzie po czterdziestce, którzy mają nadwagę w większym stopniu narażeni są na chorobę Alzheimera. Badania przeprowadziła Amerykańska Akademia Neurologów w San Diego.
Naukowcy z Finlandii odkryli, że biochemiczna sygnatura może potencjalnie posłużyć do przewidywania postępu choroby Alzheimera. Wyniki sugerują, że zaburzenie neurologiczne, o którym mowa, jest poprzedzane sygnaturą molekularną wskazującą na niedotlenienie narządów i tkanek oraz na upregulację szlaku pentozofosforanowego. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie Translational Psychiatry mogą pomóc w opracowaniu metod wczesnego wykrywania choroby.
Wyniki najnowszych badań nad chorobą Alzheimera budzą nadzieję: może już w przeciągu najbliższych 6-8 lat opracowana zostanie szczepionka, pomagająca w znaczny sposób dotkniętym tą chorobą.
Choroba Alzheimera to przewlekła, postępująca i degeneracyjna choroba ośrodkowego układu nerwowego, stanowiąca najczęstszą przyczynę występowania otępienia u osób powyżej 65 roku życia. Eksperci szacują, iż w Polsce cierpi na nią 250 tysięcy osób, a 150 tysięcy jest niezdiagnozowanych. Według specjalistów problemu nie można już ignorować - konieczne jest opracowanie Narodowego Planu Alzheimerowskiego.
Wyniki ankiety przeprowadzonej w Europie oraz Stanach Zjednoczonych ukazują społeczne zainteresowanie wczesną diagnostyką, pomimo silnie odczuwanego strachu przed chorobą i dużej wiedzy na jej temat.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni