Amerykańscy i francuscy naukowcy odkryli, że im więcej kobieta ma pieprzyków, tym większym cechuje się ryzykiem raka piersi.
Czerwone mięso stanowi ważny element zbilansowanej diety, ale często wskazuje się, że jego większe ilości w jadłospisie mogą sprzyjać różnym chorobom. Teraz wykazano, że częste serwowanie sobie steków i innych tego rodzaju przysmaków może mieć wpływ na rozwój raka piersi.
Nowotwory stanowią obecnie drugą przyczynę (pierwsza to choroby serca i układu krążenia) śmierci w zakresie globalnym. Badania dowiodły, że poza czynnikami genetycznymi, na rozwój różnych form raka wpływ ma styl życia, w tym dieta. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które wykazują silne działanie antynowotworowe.
Mutacje w genie BRCA, który jest związany ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia raka sutka, mogą również zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia raka płuc u palaczy.
Po mastektomii otwiera się nowy etap życia. Zanim to nastąpi kobiety muszą przejść całą trudną drogę, zazwyczaj od załamania do akceptacji sytuacji w której się znalazły. Muszą również zaakceptować swój nowy wygląd.
Rak piersi nadal jest najpowszechniejszym nowotworem u kobiet – każdego roku dotyka ponad 16,5 tys. Polek. W Europejskim Tygodniu Walki z Rakiem Federacja Stowarzyszeń Amazonki zwraca uwagę na fakt, że w 2013 roku światowa onkologia dokonała dużego postępu w leczeniu chorych na zaawansowanego raka piersi. Nowe możliwości leczenia niosą także nadzieję dla wielu kobiet w Polsce. Federacja Stowarzyszeń Amazonki apeluje: zmieńmy sposób myślenia o leczeniu raka. Leczenie nie musi być stratą, może być zyskiem. Każdy nowy lek, który przedłuża życie i daje możliwość normalnego funkcjonowania – to ogromna szansa na powrót do pracy, na bycie matką czy babcią.
Uczeni ze Stellenbosch University w Republice Południowej Afryki odkryli, że należący do formacji roślinnej fynbos miodokrzew może pomóc zatrzymać rozwój raka piersi.
Dotychczas liczne badania wykazały, że regularne zażywanie kwasu acetylosalicylowego obniża ryzyko raka jelita grubego. Teraz naukowcy odkryli, że popularny lek może być bardziej korzystny dla określonych osób w porównaniu z innymi.
Zielona herbata już dawno została okrzyknięta prawdziwym eliksirem zdrowia. Dotychczasowe badania wykazały, że jest pomocna w ochronie przed wieloma chorobami, a także pomaga osłabić objawy niektórych istniejących dolegliwości. Teraz okazało się, że może poprawić pamięć.
Mechanizm rozwoju nowotworów może być związany z metylacją DNA
Anastacia to jedna z niewielu osób, które potrafią podejść do ciężkiej choroby pozytywnie i z uśmiechem. W 2003 roku u piosenkarki po raz pierwszy zdiagnozowano raka piersi.
W krajach Unii Europejskiej co dwie minuty diagnozowany jest u kobiet rak piersi, a co sześć minut jedna z nich umiera na ten nowotwór. W Polsce choroba ta wykrywana jest rocznie u ponad 14 tys. pań, a połowa z nich przegrywa z nowotworem. Z kolei na raka szyjki macicy rocznie zapada ok. 4 tys. Polek i również blisko co druga z nich przegrywa walkę o życie.
Dieta powinna być dostosowana do naszych specyficznych potrzeb, a te różnią się w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Niektóre produkty są szczególnie polecane określonym grupom ludzi. Poniżej przedstawiamy listę artykułów, które - zdaniem dietetyków - powinny być dołączone do menu dojrzałych pań.
Podczas Europejskiego Kongresu w Glasgow przedstawiono prezentację, z której wynika, że korzyść z aktywności fizyczna w ochronie przed rakiem piersi jest bezpośrednia - nie zależy od wagi i wieku rozpoczęcia treningu.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj kolejny już zestaw wskazówek - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu