W ostatnim czasie popularność zyskuje sposób odżywiania się określony jako post przerywany (intermittent fasting), który polega na jedzeniu o określonej porze dnia i dłuższym czasie bez spożywania jakiegokolwiek posiłku. Badania pokazały, że taka dieta istotnie pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi i pomaga osłabić ryzyko różnych chorób w tym raka. Kolejne testy wskazują, że post przerywany daje większe szanse na dłuższe życie.
Otyłość może być odpowiedzialna za około 20 proc. większą emisję gazów cieplarnianych w porównaniu z wagą w normie - informują badacze z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Uczeni z Uniwersytetu w Bazylei opracowali postępowanie lecznicze, które doprowadziło do przekształcenia się komórek raka piersi w komórki tłuszczowe.
Leki powszechnie stosowane w walce z takimi dolegliwościmi, jak nadciśnienie, mogą przynieść znaczące korzyści osobom z poważnymi chorobami psychicznymi, w tym pacjentom ze schizofrenią i chorobą afektywną dwubiegunową.
Im więcej jesz wysokoprzetworzonych produktów spożywczych, tym wyższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Przerywany post zyskuje popularność jako skuteczny sposób na zyskanie ładnej sylwetki i ochronę przed różnymi chorobami (np. cukrzycą). Jak się okazuje, takie postępowanie może również pomóc w walce z rakiem, a także w zapobieganiu nowotworom.
Kobiety są najbardziej dotknięte powikłaniami naczyniowymi w wyniku cukrzycy, wynika z nowych analiz.
Metformina to powszechnie stosowany lek w leczeniu cukrzycy typu 2. Może mieć jednak szersze zastosowanie - okazuje się, że różnorako korzystnie oddziałuje na starzejący się organizm.
Jeśli często odczuwasz pragnienie, sprawdź, czy nie stoi za tym któraś z poniższych przyczyn.
Wyższa aktywność fizyczna po sześćdziesiątce może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Kolejne badania opublikowane w magazynie „Metabolism: Clinical and Experimental": cynamon może wspomagać odchudzanie.
Jeśli jadasz kolacje późną porą, a na dodatek te posiłki są obfite, możesz poważnie szkodzić swojemu sercu.
Dieta bogata w błonnik jest wspomaga pracę jelit i chroni przed nadmiernym poziomem cholesterolu. Okazuje się, że składnik ten jest szczególnie przydatny osobom z nadciśnieniem i cukrzycą, może bowiem osłabić u nich zagrożenie chorobami serca.
Lipid zajdujący się w awokado może wzmocnić wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.
Jeżeli poziom glukozy we krwi jest wyższy niż normalnie, może to oznaczać stan przedcukrzycowy, czyli stadium poprzedzające cukrzycę, w którym nie występują wszystkie objawy charakterystyczne dla cukrzycy, ale oznaczający wysokie zagrożenie tą chorobą. Badania pokazują, że odpowiednie zmiany w stylu życia pomogą powstrzymać rozwój choroby.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni