Zdolność cząsteczek HDL, czyli tzw. „dobrego" cholesterolu, do zmniejszania stanu zapalnego w komórkach wyściełających naczynia krwionośne może pomóc przewidywać ryzyko zawału serca i innych poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Badania sugerują, że nie tylko ilość HDL, ale przede wszystkim jego funkcja przeciwzapalna ma znaczenie dla zdrowia serca.
Naukowcy z Washington State University odkryli, że sen może nie być wyłącznie funkcją mózgu, lecz także wynikiem działania mikroorganizmów żyjących w naszym organizmie. Jak wykazano, cząsteczki ścian komórkowych bakterii, zwane peptydoglikanami, naturalnie występują w mózgu i zmieniają się wraz z cyklem snu i czuwania.
Nowe badania pokazują, że ludzie są zaskakująco słabi w rozpoznawaniu emocji swoich psów. Zamiast analizować zachowanie zwierzęcia, najczęściej oceniają jego samopoczucie na podstawie sytuacji, w jakiej się znajduje, a także własnych emocji, które na nie rzutują.
Nadmierny wskaźnik BMI ma istotny niekorzystny wpływ na zdrowie mózgu.
Leki dostępne bez recepty, takie jak ibuprofen, mogą wystarczyć do złagodzenia bólu także u wielu osób cierpiących na migreny. Przegląd międzynarodowej organizacji non-profit Cochrane wskazuje, że około połowa pacjentów z migreną odczuwa ulgę w bólu w ciągu dwóch godzin od przyjęcia ibuprofenu.
Przetworzone mięso zwiększa ryzyko demencji, nieprzetworzone czerwone mięso może je zmniejszać.
Przeanalizowano dane 25 badań i odkryto, że osoby z zaburzeniami lękowymi mają wyraźnie niższy poziom choliny w mózgu. Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym odpowiedzialnym za komunikację międzykomórkową i regulację emocjonalną.
Alkohol jest już uznawany za przyczynę kilku rodzajów nowotworów, nawet wtedy, gdy jest spożywany w umiarkowanych ilościach. Mimo to picie pozostaje powszechne, a wiele kwestii dotyczących tego, jak często ludzie piją i ile piją, nadal pozostaje niejasnych w kontekście ryzyka zachorowania na raka.
Pot zawiera szeroki zakres sygnałów biologicznych, a rosnąca liczba badań sugeruje, że połączenie go ze sztuczną inteligencją i zaawansowaną technologią czujników może odmienić sposób, w jaki monitorujemy nasze zdrowie i codzienną fizjologię. Takie połączenie może zapewnić nowatorskie i skuteczne podejście do śledzenia dobrostanu organizmu.
Analizując markery starzenia się DNA i długość telomerów u ponad 1600 osób, naukowcy odkryli, że wyższy poziom teobrominy we krwi wiązał się z młodszym wiekiem biologicznym.
Dieta bogata w złożone cukry i produkty obfitujące w węglowodany może prowadzić do nawrotu raka jelita grubego u pacjentów, którzy wcześniej chorowali na tę chorobę.
Picie zbyt małej ilości wody może zwiększać podatność na problemy zdrowotne związane ze stresem.
Nowe badania wskazują, że podtlenek azotu może szybko łagodzić objawy silnej depresji, także u pacjentów, którzy nie reagują na standardowe leki przeciwdepresyjne.
Nowe badanie ujawnia pięć mechanizmów, poprzez które mikroplastik może wywoływać stan zapalny i powodować uszkodzenia w mózgu.
Zwiększenie spożycia witaminy C w diecie może w mierzalny sposób poprawić strukturę i odnowę skóry - istnieje silny związek między tym, co jemy, a tym, jak regeneruje się nasza skóra.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu