Niepokój i gniew mogą zwiększać sukces, ale jednocześnie szkodzić zdrowiu, natomiast nadzieja sprzyja osiągnięciom i poprawia dobrostan.
Fruktoza może wywoływać zmiany w mózgu prowadzące do przejadania się. Stwierdzono, że po wypiciu napoju zawierającego fruktozę mózg nie rejestruje uczucia sytości w taki sam sposób, jak ma to miejsce po spożyciu glukozy.
Alternanthera littoralis, czyli alternantera lub krąglatka, pochodzi z nadmorskich regionów Brazylii i ma długą historię stosowania w leczeniu infekcji drobnoustrojowych oraz chorób pasożytniczych.
Zdolność cząsteczek HDL, czyli tzw. „dobrego" cholesterolu, do zmniejszania stanu zapalnego w komórkach wyściełających naczynia krwionośne może pomóc przewidywać ryzyko zawału serca i innych poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Badania sugerują, że nie tylko ilość HDL, ale przede wszystkim jego funkcja przeciwzapalna ma znaczenie dla zdrowia serca.
Naukowcy z Washington State University odkryli, że sen może nie być wyłącznie funkcją mózgu, lecz także wynikiem działania mikroorganizmów żyjących w naszym organizmie. Jak wykazano, cząsteczki ścian komórkowych bakterii, zwane peptydoglikanami, naturalnie występują w mózgu i zmieniają się wraz z cyklem snu i czuwania.
Nowe badania pokazują, że ludzie są zaskakująco słabi w rozpoznawaniu emocji swoich psów. Zamiast analizować zachowanie zwierzęcia, najczęściej oceniają jego samopoczucie na podstawie sytuacji, w jakiej się znajduje, a także własnych emocji, które na nie rzutują.
Nadmierny wskaźnik BMI ma istotny niekorzystny wpływ na zdrowie mózgu.
Leki dostępne bez recepty, takie jak ibuprofen, mogą wystarczyć do złagodzenia bólu także u wielu osób cierpiących na migreny. Przegląd międzynarodowej organizacji non-profit Cochrane wskazuje, że około połowa pacjentów z migreną odczuwa ulgę w bólu w ciągu dwóch godzin od przyjęcia ibuprofenu.
Przetworzone mięso zwiększa ryzyko demencji, nieprzetworzone czerwone mięso może je zmniejszać.
Przeanalizowano dane 25 badań i odkryto, że osoby z zaburzeniami lękowymi mają wyraźnie niższy poziom choliny w mózgu. Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym odpowiedzialnym za komunikację międzykomórkową i regulację emocjonalną.
Alkohol jest już uznawany za przyczynę kilku rodzajów nowotworów, nawet wtedy, gdy jest spożywany w umiarkowanych ilościach. Mimo to picie pozostaje powszechne, a wiele kwestii dotyczących tego, jak często ludzie piją i ile piją, nadal pozostaje niejasnych w kontekście ryzyka zachorowania na raka.
Pot zawiera szeroki zakres sygnałów biologicznych, a rosnąca liczba badań sugeruje, że połączenie go ze sztuczną inteligencją i zaawansowaną technologią czujników może odmienić sposób, w jaki monitorujemy nasze zdrowie i codzienną fizjologię. Takie połączenie może zapewnić nowatorskie i skuteczne podejście do śledzenia dobrostanu organizmu.
Analizując markery starzenia się DNA i długość telomerów u ponad 1600 osób, naukowcy odkryli, że wyższy poziom teobrominy we krwi wiązał się z młodszym wiekiem biologicznym.
Dieta bogata w złożone cukry i produkty obfitujące w węglowodany może prowadzić do nawrotu raka jelita grubego u pacjentów, którzy wcześniej chorowali na tę chorobę.
Picie zbyt małej ilości wody może zwiększać podatność na problemy zdrowotne związane ze stresem.