Osoby, które są w stanie wystarczająco intensywnie ćwiczyć na bieżni podczas testu wysiłkowego serca, mają niższe ryzyko przedwczesnej śmierci, niezależnie od ogólnego stopnia zaawansowania choroby serca - mówią medycy z Mount Sinai.
Już pięć minut dziennie ćwiczeń ekscentrycznych (wydłużających mięśnie) może przynieść znaczące korzyści zdrowotne osobom prowadzącym siedzący tryb życia - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Edith Cowan University (ECU).
Jedzenie ograniczone czasowo (tzw. post przerywany) to najnowszy trend wśród osób chcących schudnąć, ale czy naprawdę działa? To wciąż kluczowe pytanie dotyczące spalania kalorii.
Związek między bakterią Helicobacter pylori (H. pylori) a wrzodami żołądka jest znany od kilku dekad, jednak nowe dowody sugerują, że ta szkodliwa bakteria może również odgrywać rolę w rozwoju choroby Parkinsona (Parkinson disease, PD).
Australijscy naukowcy dokonali nowej klasyfikacji błonnika pokarmowego - wykraczającej poza dotychczasowy podział na błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny - aby lepiej wspierać decyzje żywieniowe oraz opracowywanie produktów zdrowotnych.
Intensywne ćwiczenie chodzenia w połączeniu ze standardową fizjoterapią znacząco poprawia jakość życia i mobilność osób po udarze.
Jeśli ktoś przeszedł lekki udar lub przemijający atak niedokrwienny (transient ischemic attack, TIA), przez kolejne lata pozostaje w wysokiej grupie ryzyka wystąpienia kolejnego, poważniejszego udaru.
Czynniki związane ze stylem życia i zdrowiem, które mają wpływ na choroby serca, wydają się silniej oddziaływać na ryzyko sercowo-naczyniowe u kobiet niż u mężczyzn.
Zarządzanie emocjami i wizerunkiem w pracy może wpływać na zdrowie psychiczne i samopoczucie w dłuższej perspektywie.
Utrzymywanie zdrowej diety bogatej w produkty roślinne, z niskim do umiarkowanego spożyciem zdrowych artykułów pochodzenia zwierzęcego oraz ograniczoną ilością ultraprzetworzonej żywności ma związek z większym prawdopodobieństwem zdrowego starzenia się.
Ciemna czekolada sama w sobie ma korzystne właściwości zdrowotne, takie jak antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki. Okazuje się jednak, że wzbogacenie tego smakołyku o prebiotyki i probiotyki może uczynić go jeszcze zdrowszym. Substancje aromatyzujące z kolei mogą wpływać na różne właściwości czekolady, w tym na poziom wilgoci i zawartość białka.
Kobiety stosujące niezdrową dietę i prowadzące niską aktywność fizyczną cechują się większą ilością tłuszczu w okolicy brzucha oraz wyższym ryzykiem metabolicznego stanu zapalnego o niskim stopniu nasilenia. Co istotne, stan ten zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, które stają się bardziej powszechne po menopauzie. Jednak połączenie aktywności fizycznej i zdrowych nawyków żywieniowych pozwala skutecznie chronić się przed stanem zapalnym i może również przyczynić się do jego redukcji po menopauzie.
Na Instytut Karolinska obliczono, że osoby z chorobą stłuszczeniową wątroby mają niemal dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu do ogólnej populacji.
W przypadku nowotworów narządów takich jak wątroba, długoterminowy wpływ naszej diety został dobrze przebadany - do tego stopnia, że mamy konkretne zalecenia dotyczące spożycia czerwonego mięsa, wina i innych produktów. Teraz na University of Florida Health skoncentrowano się na innym narządzie, którego ryzyko zachorowania na raka może być związane ze złą dietą: płucach.
Niezależnie od tego, czy chodzi o poranny jogging, czy chwilę Tai Chi, każda forma aktywności fizycznej może znacząco poprawić funkcje mózgu i pamięć u dzieci i dorosłych, w tym seniorów.
Zakażenie bakterią H. Pylori może mieć związek z rozwojem choroby Parkinsona