Odpowiedź udzielona: 2013-11-11 00:50 kategoria: Przetwory
...(moc około 20 % ).
DŻEM (przepis z Suer Ekspresu ) - ja dodaję też jabłka !!
Składniki: 1 kg aronii, 75 dag cukru
Sposób przygotowania: Połowę owoców zmiażdżyć w garnku, dodać cukier, zagotować na małym ogniu, zdjąć szumowiny. Do wrzącego syropu wsypać pozostałe owoce i ponownie doprowadzić d...
[ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-01-14 16:23 kategoria: Warzywa i owoce
Awokado to owoc i jeśli porównamy go z tą grupą produktów, to na dietę się nadaje jedynie w małych ilościach, przede wszystkim ze względu na zawartość tłuszczu. Podczas gdy inne owoce zawierają ok. 1 g tłuszczu na 100 g produktu, awokado zawiera go 15 g. Jeśli natomiast chodzi o kaloryczność także j... [ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-01-20 19:17 kategoria: Medycyna naturalna i niekonwencjonalna
Popieram przedmówczynię,jednak ja orzechy zalewam wódką,nie spirytusem
20 zielonych owoców orzecha włoskiego(najlepiej zebranych w połowie czerwca),zalać czystą białą wódką 40% w ilości jednego litra tak by owoce były całkowicie przykryte. Najlepiej użyć do tego dwulitrowego słoja ,wkładamy owoce or...
[ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-02-08 08:35 kategoria: Ogród: porady
Bielenie drzew owocowych wykonuje się w celu zabezpieczenia pni i kory drzew przed uszkodzeniami, wynikającymi z nagłych zmian temperatury. Uszkodzenia mrozowe drzew powstają przeważnie po okresowym ociepleniu i rozhartowaniu zewnętrznych tkanek kory i drewna.Bielenie drzew owocowych należy wykonać ... [ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-02-22 12:37 kategoria: Rośliny ogrodowe
Przycinanie drzew owocowych jest korzystne, dzrewo daje większe plony a owoce są dorodniejsze. Mniej przycina sie sliwy , mało wiśnie (ale i one mają po lekkim przycieciu wieksze owoce. Zdecydowanie należy przycinać jabłonie i grusze (także brzoskwinie). Szcególnie wycinać trzeba zagęszczające, wyr... [ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-03-23 20:20 kategoria: Przetwory
dżem owocowy a zarazem z aroni jest smaczny jako nawet dodatek do kruchego ciasta
Składniki: 1 kg jabłek 1 kg śliwek 1 kg aronii 1 kg cukru Wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Śliwki myjemy wyciągamy pestki, i razem z jabłkami rozgotowujemy. Owoce aronii płuczemy i...
[ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-03-27 08:03 kategoria: Mięso i drób
...rzymać można bukiet zapachów, niepodobny do żadnego innego. (tego typu dodatki dodajemy na koniec wędzenia.
Jabłoń - bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem lekko słodki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę drobiu na kolor ciemno brązowy;
Da nam bardzo łagodny dym z subtelnym...
[ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-10-13 18:40 kategoria: Rośliny ogrodowe
Ja na działce mam jedno i drugie.Pigwa rosnie jako drzewo i krzew ja mam krzew duży, owoce ma w kształcie gruszki Natomias pigwowiec jest też krzewem z kolcami a owoce ma mniejsze okrągłe i twardsze.Dopiero co wróciłem z działki i żona pozbierała już spadłe owoce i będziemy robic dżemy i syropki do ... [ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2015-07-15 10:38 kategoria: Ciasta
1 szlanka wody , 3 łyżki cukru (jeśli dla dzieci to dodajemy sok owocowy) oraz alkohol ( whiski, wisniówka lub likier pomarańczowy )Gdy już upieczesz i wystudzisz biszkopt, przygotuj sobie syrop do nasączenia biszkoptu. Wlej wodę do garnuszka (około 1 szklanka wody) – dodaj 3 łyżki cukru i… w zależ... [ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2015-07-09 22:03 kategoria: Ciasta
ważne jest by poncz smakowo odpowiadał dodatkom i tak; jeśli tort owocowy to poncz o smaku owocowym poncz bezalkoholowy, czyli baza to woda z cukrem i dodatek soku owocowego, jeśli kawowy to poncz na bazie kawy i tak dalej. Czyli ja używam lekko rozcieńczonego napoju pomarańczowego, brzoskwiniowego... [ czytaj całość ]