Strona głównaZdrowiePieczone potrawy mogą być zdrowe

Pieczone potrawy mogą być zdrowe

Gotowanie, pieczenie, czy smażenie nie tylko zmienia smak potraw, wpływa także na ich wartość odżywczą.
W celu zminimalizowania straty witamin będącej konsekwencją gotowania czy pieczenia, warto sięgnąć po folię do pieczenia.

Mięso lub ryba zawinięta w taką folię piecze się we własnym sosie, dzięki czemu nie wymaga dodawania wody ani dużych ilości tłuszczu.
Właśnie gotowanie w wodzie lub bulionie sprawia, że pokarm traci cenne witaminy a dodawanie tłuszczu zwiększa kaloryczność potrawy.
Potrawy przyrządzane w folii lub w specjalnych rękawach do pieczenia są nie tylko mniej kaloryczne, ale i lekkostrawne.

W folii można piec można zarówno mięso, ryby jak i warzywa. Przed zawinięciem potrawy w folię można ją dowolnie przyprawić lub wcześniej zamarynować.
Folię można wykorzystać zarówno w piekąc w piekarniku, grillując lub urządzając ognisko.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 05:46:11, 11-05-2008 Ircia

    A folia nie wydziela toksycznych substancji?
  • 11:55:20, 11-05-2008 enia60

    Chyba wydziela,przynajmniej o tym dużo się mówi.Nie mam zdania o rękawie,pieczenie jest wygodne,szybkie,ale czy zdrowe?
  • 20:24:56, 15-05-2008 renet

    Ja jednak zostane przy starych metodach pieczenia, jakoś mi bardziej smakuje.
    Nie lubię stosowac tych rożnych nowości i chyba mnie nikt do tego nie przekona.
  • 21:13:09, 15-05-2008 Basia.

    używam wtedy naczynia szklanego albo piekę na grilu elektrycznym.
  • 21:47:07, 15-05-2008 Anilah

    Cytat:
    Basia
    używam wtedy naczynia szklanego albo piekę na grilu elektrycznym.
    Ja zdecydowanie popieram to co pisze Basia pieczenie w naczyniu szklanym lub na grylu elektrycznym
  • 14:17:35, 23-08-2014 elizka

    Pieczenie w rękawie stosuję z zadowoleniem.
    Wytrzymałość termiczna rękawa foliowego wynosi 225°C.

    Jest sporo o takim sposobie na ABC Zdrowie

    http://portal.abczdrowie.pl/pieczenie-w-rekawie

    od strony naukowej.

    Mikrofalę także stosuję. Kupiłam taką z funkcją crips, czyli przypiekaniem i z gotowaniem na parze. Są w niej programy nawet bez działania mikrofal,których tylu ludzi się obawia.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kosciol.pl
  • EWST.pl
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy