Jedna z najpopularniejszych dolegliwości, przeziębienie to popularna nazwa stanu zapalnego górnych dróg oddechowych. Dotyka ono błony śluzowej gardła, nosa, krtani i najczęściej jest wywoływane przez różnego rodzaju wirusy. Przeziębienia przynajmniej raz w życiu doświadczył niemal każdy, zaś niektóre osoby chorują nawet kilka razy do roku. Jest ono traktowane jak nieprzyjemna dolegliwość, z którą "trzeba żyć, aż przejdzie". Warto jednak pamiętać, że zaniedbane przeziębienie, może prowadzić do groźniejszych chorób i powikłań zdrowotnych.
Nowe badania przeprowadzone przez Royal Pharmaceutical Society (RPS) wykazało, że dla własnego dobra pacjenci powinni lepiej rozumieć działanie zażywanych przez siebie leków.
Trybula ogrodowa to jednoroczna roślina pochodząca z obszaru Kaukazu mająca zastosowanie kulinarne (jako przyprawa), a także lecznicze - głównie jako środek na wspomaganie trawienia.
Orzech koli, jak sama nazwa wskazuje, to roślina związana z jednym z najpopularniejszych na napojów na świecie. Stosowany jest jednak nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i lecznictwie - poleca się go np. na problemy trawienne, zmęczenie, czy kaca.
Leki ziołowe często są skuteczne w walce z objawami menopauzy, dlatego mogą być zalecane kobietom w okresie klimakterium.
Tuż przed sylwestrowym szaleństwem wzrasta nie tylko sprzedaż przekąsek czy napojów alkoholowych, ale również produktów łagodzących efekty nadmiernego wznoszenia toastów. Jednym z „leków" na kaca może być ostropest.
Przytulia należy do rodziny Rubiaceae (marzanowatych), która zawiera do 3000 gatunków - wiele z nich wykazuje właściwości lecznicze.
W tradycyjnej medycynie chińskiej traganek jest powszechnie dodawany do mieszanek ziołowych stosowanych w leczeniu wielu chorób, w tym, chorób serca, wątroby i nerek oraz raka, infekcji wirusowych i zaburzeń układu immunologicznego. Na Zachodzie zielarze zaczęli wykorzystywać roślinę w XIX wieku jako składnik różnych toników. Największą popularność zioło zyskało w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku na podstawie teorii o jego właściwościach przeciwnowotworowych, chociaż takie działanie nie zostało potwierdzone w badaniach na ludziach.
Piżmian właściwy (Abelmoschus moschatus) to aromatyczny krzew leczniczy pochodzący z Indii. Jest stosowany głównie dla złagodzenia dolegliwości żołądkowych, ale nie tylko - odznacza się różnorodnymi właściwościami prozdrowotnymi.
Alpinia, zioło z rodziny Imbirowatych, jest znana w Europie od kilku wieków, jednak jej pochodzenie odkryto w 1870 roku, gdy znaleziono i zbadano ją w pobliżu Tung-Sai, na południu Chin, a następnie na wyspie Hainan. Tradycyjne zastosowania zioła obejmowało leczenie: wzdęć, dyspepsji (niestrawności), wymiotów, nadciśnienia, wreszcie rozmaitych chorób układu pokarmowego.
Badania z udziałem 750 pacjentów wykazały, że trzy dawki ekstraktu dziennie stosowane przez cztery miesiące mogą zmniejszyć liczbę przeziębień i czas ich trwania średnio o 26 procent.
Naukowcy odkryli, że wyciągi z rośliny występującej na suchych obszarach Indii i Pakistanu mogą zabijać komórki nowotworowe i nie powodować szkodliwych skutków ubocznych charakterystycznych przy chemioterapii.
Bóle zębów to jedna z najbardziej nieprzyjemnych dolegliwości. Gdy dodatkowo bolą dziąsła to życie może stać się naprawdę uciążliwe. Sposobów zapobiegania bólu zębów czy dziąseł można poszukać w apteczce zielarskiej. Naturalne metody trzeba jednak zacząć stosować odpowiednio wcześnie, najlepiej profilaktycznie lub niezwłocznie, gdy problem zaczyna się pojawiać. W przeciwnym razie bez fachowej pomocy stomatologa się nie obejdzie. Nie zapominajmy jednak o tym, by regularnie kontrolować stan zdrowia jamy ustnej u stomatologa.
Świeże zioła to niezbędny dodatek do naszych ulubionych dań. Pogłębiają ich smak i stanowią doskonałe uzupełnienie posiłków. Dzięki szczególnym właściwościom zdrowotnym wspomagają także przebieg kuracji odchudzających.
Tegoroczna edycja badania European Trusted Brands pokazała, że w Polsce Apap i Ibum zdystansowały znaną od dziesięcioleci Pyralginę, a Gripex i Flegamina - Polopirynę.