Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko ponownych zawrotów głowy.
Roślina powszechnie znana jako jarmułka chińska (tarczyca bajkalska, Huang Qin) jest dobrze znana w tradycyjnej medycynie chińskiej i uprawiana na całym świecie ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Kobiety w średnim wieku stosujące dietę wegetariańską maja o 33 proc. wyższe ryzyko złamania biodra w porównaniu do pań regularnie jedzących mięso.
Codzienne jedzenie jogurtu może być może być polecane osobom z nadciśnieniem, wskazują eksperci z Uniwersytetu Południowej Australii.
Niedobór witaminy D wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka pęcherza.
Za związaną z wiekiem utratę siły mięśni odpowiada określony mechanizm biologiczny. Teraz zidentyfikowano lek, który może pomóc odwrócić ten proces.
Rabarbar jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Używany jest też w kuchni i wielu ludziom kojarzy się z kompotem do letniego obiadu. Roślina może mieć też prozdrowotne zastosowanie, szczególnie w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych.
Osoby z niedoborem witaminy D mogą być znacznie bardziej narażone na rozwój cukrzycy, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Wysokobiałkowa, niskokaloryczna dieta pomaga seniorom z otyłością: schudnąć, utrzymać masę mięśniową, poprawić stan kości i stracić szkodliwą tkankę tłuszczową, wynika z badań przeprowadzonch na Uniwersytecie Wake Forest.
Chińscy badacze odkryli związek między wyzszym poziomem selenu w organizmie i niższym ryzykiem osteoporozy.
Przyczyny zaparć są różnorodne - od określonych chorób, jak np. cukrzyca, czy choroby tarczycy, po stres i brak aktywności fizycznej. Nierzadko dolegliwość wywołują też określone leki. Zobacz, które farmaceutyki najczęsciej zaburzają pracę jelit.
Banany są bogate w błonnik, a składnik ten pomaga zachować odpowiednią wagę lub stracić parę kilogramów.
Nowe badania pokazują, że niski poziom witaminy D u osób starszych wiąże się z wyższym ryzykiem depresji.
Każdy, kto się odchudza, chciałby jak najszybciej zobaczyć efekty swoich wysiłków, niecierpliwość nie jest jednak sprzymierzeńcem w skutecznym procesie utraty na wadze, a wręcz może być niebezpieczna. Sprawdź, jakie tempo utraty na wadze jest najlepsze.
Dla naszej wagi znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale też ile i kiedy. Podczas posiłków o różnych porach dnia warto częstować się różnymi produktami.