Wielu ludzi ciągle uważa, że zdrowa dieta to taka, która zawiera niewielkie ilości tłuszczów, tymczasem to składniki niezbędne, a ich nadmierne ograniczenie zaburza funkcjonowanie organizmu i może skutkować pewnymi problemami estetycznymi, a także medycznymi. Warto pamiętać, że jedne tłuszcze są zdrowe, a inne - nie, ale nie można eliminować tego składnika z diety zupełnie. Poniższe objawy wskazują, że nie dostarczasz sobie odpowiedniej jego ilości.
Możesz mieć nienaganną sylwetkę, ale nie oznacza to, że twój organizm w pełni cieszy się zdrowiem. Niewidoczna z zewnątrz tkanka tłuszczowa może zagrażać organom wewnętrznym.
Rak jelita grubego jest drugą przyczyną śmierci w Europie. Zabija około 215 tysięcy osób rocznie. Z nowych badań wynika, że trzy diagnozy raka na dziesięć dotyczy pacjentów w wieku poniżej 55 lat.
Na określenie „tłuszcz" składają się i dobre, i niekorzystne dla zdrowia substancje, nie można więc ich wszystkich „wrzucać do jednego worka". Sprawdź, jakie tłuszcze warto jeść i dlaczego są niezbędne, a jakich koniecznie unikać, bo organizm ucierpi z ich powodu.
Obchodzony w ostatnią niedzielę września Światowy Dzień Serca to dobra okazja, aby przypomnieć, że choroby serca i układu krążenia to nadal najczęstsza przyczyna śmierci wśród Polaków. Z ich powodu każdego roku umiera ponad 150 tysięcy osób. W wielu przypadkach schorzenia te rozwijają się w wyniku nieprawidłowego stylu życia, w tym diety zawierającej m.in. zbyt dużo tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans oraz soli.
Marzysz o ciele bogini, ale od chirurgii plastycznej trzymasz się z daleka? Jest na to sposób! W uzyskaniu idealnych proporcji pomogą małoinwazyjne zabiegi modelujące oparte na transferze własnego tłuszczu.
Lody i gofry z posypką i syropem, smażone ryby, karkówka z grilla, fast foody – to nasza dieta podczas urlopów. Efekt? Przeciętna polska rodzina przyjmuje podczas wakacji nadprogramowe 9 kg cukru i 7 kg tłuszczu, czyli 70 tys. kcal lub 2,5 kg tkanki tłuszczowej – wynika z wyliczeń Fundacji BOŚ. Jak nie przywieźć z wakacji nadprogramowych kilogramów? Oto pięć podstawowych zasad.
Przygotowując posiłki pragniemy, aby nie tylko wpisywały się one w gusta domowników, ale także by były zdrowe i dostarczały cennych składników odżywczych. Dlatego tworząc zbilansowany jadłospis dla najbliższych, warto pamiętać o produktach bogatych w tłuszcze. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, usprawniają bowiem myślenie, chronią przed chorobami, a także wspomagają pracę serca.
Niczym grzyby po deszczu wyrosły bary podające fast food czy też junk food - które jest tanie i łatwe w produkcji oraz przechowywaniu, ale zawiera wiele niekorzystnych dla organizmu substancji.
Badania na myszach wskazują, że istnieje związek pomiędzy florą bakteryjną jelit i ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej.
Jeśli źle się odżywiasz, możesz mieć nadmiar triglicerydów - najpowszechniejszych w organizmie. Ich stężenie we krwi nie powinno przekraczać 150 mg na decylitr krwi, jeśli jest ich za dużo, zagraża to zdrowiu serca i naczyń krwionośnych. Warto jednak pamiętać, że to od stylu życia w najwyższym stopniu zależy ilość wspomnianych związków.
Niektóre produkty zyskały sławę zdrowych i sądzimy, że stanowią świetny dietetyczny wybór, tymczasem „ukrywają" w sobie różne składniki, które mogą niweczyć nasze wysiłki w układaniu zdrowego jadłospisu.
Świat tyje. Szczególnie USA i Europa, ale zjawisko zatacza coraz szersze kręgi... Odpowiedź na pytanie, dlaczego tak się dzieje jest dość prosta - winna jest nasza dieta i brak aktywności fizycznej. Dokładniejsze zaś przyczyny przedstawiamy poniżej.
Osoby, które się nie wysypiają, dostarczają sobie więcej kalorii niż ci, którzy maja okazję dostatecznie długo wypoczywać. W efekcie ci pierwsi są bardziej narażeni na otyłość.
Walka z otyłością i nadwagą często zaczyna się od eliminacji wybranych produktów lub składników z diety. Wiele osób, chcąc zrzucić zbędne kilogramy, decyduje się na ograniczenie kaloryczności spożywanych posiłków. Z tego powodu tłuszcz, jako substancja o najwyższej gęstości energetycznej (9kcal/gr), jest eliminowany w pierwszej kolejności. Czy słusznie? Jaka jest jego rola w walce z otyłością i czy rzeczywiście warto go wykluczać? Wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz.