Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis odkryto, że ludzkie mózgi stają się coraz większe. Uczestnicy badania urodzeni w latach 70-tych mieli o 6,6 proc. większą objętość mózgu i prawie 15 proc. większą powierzchnię tego narządu niż osoby urodzone w latach 30-tych dwudziestego wieku.
Przewlekła ekspozycja skóry na światło ultrafioletowe powoduje przedwczesne starzenie się, czyli fotostarzenie. W miarę jak skóra ulega temu procesowi, struktury kolagenu typu I, które znajdują się w skórze właściwej poniżej jej górnej warstwy i zapewniają skórze siłę i wsparcie, ulegają niszczeniu. Prowadzi to do zmarszczek, ścienienia oraz utraty elastyczności skóry i jej „rusztowania"
Zdrowsza dieta wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem demencji i wolniejszym tempem starzenia się.
Jakość snu wpływa na funkcjonowanie i starzenie się skóry. U osób słabo sypiających nasilone są oznaki starzenia się skóry i wolniej przebiega regeneracja po różnych stresorach środowiskowych, takich jak zaburzenia bariery ochronnej skóry lub promieniowanie ultrafioletowe (UV).
Istnieje związek między wirusowym uszkodzeniem jelit a przedwczesnym biologicznym starzeniem się.
Z badań wynika, że osoby, które mają wyższy poziom wykształcenia, wolniej się starzeją i żyją dłużej w porównaniu z tymi, które uczyły się krócej.
Badania łączą optymizm z dłuższym życiem.
Na Uniwersytecie Alberty zidentyfikowano różne czynniki umożliwiające utrzymanie dobrej pamięci i zapobieganie pogorszeniu się zdolności zapamiętywania u osób powyżej 55-go roku życia.
Można by pomyśleć, że związana z wiekiem demencja towarzyszyła nam od zawsze, a jej początki sięgają starożytnego świata. Jednak w klasycznych greckich i rzymskich tekstach medycznych poważna utrata pamięci jest omawiana niezwykle rzadko.
Na Uniwersytetcie w Exeter odkryto, że angażowanie się w muzykę przez całe życie wiąże się z lepszym zdrowiem mózgu w starszym wieku.
Istnieje różnica między sposobem, w jaki mózgi zdrowych starszych osób dorosłych postrzegają kolory, w porównaniu z mózgami ludzi młodszych.
Menopauza rzeczywiście powoduje wzrost tkanki tłuszczowej. Kobiety w okresie okołomenopauzalnym tracą beztłuszczową masę ciała i ponad dwukrotnie zwiększają swoją masę tłuszczową.
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Wiadomo, że styl życia i genetyka, a także szereg innych czynników przyczynia się do rozwoju zespołu metabolicznego - grupy schorzeń, które zwiększają ryzyko poważnych problemów zdrowotnych. Teraz okazało się, że zaburzenia sprzyja również stres.