Zautomatyzowane osobiste porady żywieniowe pomagają zachować zdrową dietę. Aplikacja dla seniorów może wspierać dietetyczne działania.
Pora dnia, w której osoby chore na cukrzycę jedzą określone produkty spożywcze, może być tak samo istotna dla ich dobrego samopoczucia, jak wielkość oraz kaloryczność porcji.
U progu sezonu grillowego przypominamy: jedzenie mięsa rzadziej niż pięć razy w tygodniu wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.
Osoby stosujące dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone potrawy, zboża rafinowane i wysokotłuszczowy nabiał, są trzykrotnie bardziej narażone na rozwój choroby oczu, która uszkadza siatkówkę i zaburza widzenie centralne.
Jedzenie średnio 25 gramów przetworzonego mięsa dziennie (odpowiednik jednego plastra bekonu) wiąże się z 44-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na demencję.
Wszyscy już wiedzą, że zdrowa dieta może korzystnie wpływać na mózg. Jednak według nowego badania opublikowanego w magazynie Neurology, istotne może być nie tylko, co się je, ale także jakie pokarmy się łączy - wpływa to na poziom ryzyka demencji.
Kolejne badania pokazują, że warto zmniejszyć ilość czerwonego mięsa w diecie. Dzięki temu można uniknąć różnych chorób i wydłużyć swoje życie.
Diety pełne czerwonego mięsa i tłustych potraw mogą sprzyjać utracie wzroku, szczególnie u seniorów, alarmują uczeni z University at Buffalo.
Wysokoprzetworzone jedzenie jest uważane za winowajcę różnych problemów zdrowotnych i kłopotów z utrzymaniem prawidłowej wagi. Jeśli chodzi o zdrowie, okazuje się, że poza dolegliwościami nerek czy nowotworami, może też wywoływać choroby sercowo-naczyniowe.
Kolejne badania potwierdzają ostrzeżenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące związku pomiędzy jedzeniem przetworzonego mięsa i podwyższonego ryzyka rozwoju różnych form raka. Teraz ustalono, że takie produkty sprzyjają pojawieniu się raka piersi.
Uczeni z Johns Hopkins University odkryli, że jedzenie przetworzonego mięsa może sprzyjać pojawianiu się objawów chorób psychicznych.
Dieta bogata w przetworzone mięso może intensyfikować objawy astmy oraz POChP.
Picie alkoholu i jedzenie przetworzonego mięsa, takiego jak to w parówkach czy kiełbasie, sprzyja rozwojowi nowotworu żołądka.
Jedzenie przetworzonego mięsa, parówek, kiełbasek, boczku, etc., może prowadzić do raka jelita grubego. Co więcej, już sam nadmiar czerwonego mięsa także jest prawdopodobną przyczyną choroby, twierdzą eksperci Światowej Organizacji Zdrowia.
Jak wynika z nowych szwedzkich badań, mężczyźni, którzy lubią raczyć się takimi produktami, jak salami czy szynka, są bardziej narażeni na problemy z sercem.