Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Kakao obniża ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność tętnic - jedynie wówczas jednak, gdy ciśnienie jest podwyższone, mówią uczeni z Uniwersytetu Surrey.
Ludzie, których nie dotyczą takie czynniki ryzyka demencji, jak: palenie papierosów, cukrzyca lub zaburzenia słuchu, mają podobny stan zdrowia mózgu jak osoby młodsze od nich o 10 do 20 lat. Badanie wykazało, że pojedynczy czynnik ryzyka otępienia może osłabić funkcje poznawcze o równowartość do trzech lat starzenia się.
Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.
Pestycydy i metale ciężkie w glebie mogą szkodliwie oddziaływać na układ sercowo-naczyniowy.
Powszechnie używany, między innymi w walce z komarami, pestycyd ma związek ze zwiększonym ryzykiem przewlekłej choroby nerek (PChN), ostrzegają uczeni z University of Queensland.
Grillowana lub dobrze wysmażona wołowina, kurczak, czy ryba mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób regularnie jedzących takie dania.
Dobre dla serca są nie tylko brokuły, cebula czy marchew, ale i odmiana rzodkiewki japońskiej. Według dietetyków związki znajdujące się w uzyskującej znaczne rozmiary Sakurajima daikon mogą pomóc w ochronie naczyń wieńcowych i potencjalnie zapobiegać chorobom serca oraz udarom.
Badania genetyczne wykazują, że wzrost może wpływać na ryzyko kilku chorób. Odkryto, że istnieje związek pomiędzy wzrostem i niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca oraz między wzrostem i wyższym zagrożeniem neuropatią obwodową oraz zaburzeniami krążenia.
Wyższe ciśnienie krwi podczas aktywności fizycznej i długi powrót do standardowego poziomu ciśnienia po wysiłku wiąże się z nasilonym ryzykiem nadciśnienia, przedklinicznych i klinicznych chorób układu krążenia oraz przedwczesnej śmierci wśród osób w średnim i starszym wieku.
Ci, którzy przyjmują leki moczopędne i inhibitory układu renina-angiotensyna (RAA) z powodu nadciśnienia, powinni zachować ostrożność przy stosowaniu ibuprofenu.
Zbilansowana dieta zawierająca białko z różnych źródeł może pomóc obniżyć ryzyko rozwoju nadciśnienia.
Odkryto, że istnieje dość silny związek między niskim ciśnieniem krwi i wyższym ryzykiem wcześniejszej śmierci.
Ryzyko zawału serca wzrasta nawet 8,5 razy w ciągu dwóch godzin po wybuchu gniewu.
Leki mogą nie przynosić oczekiwanych skutków lub wywoływać niepożądane efekty, jeśli nie zażywa odpowiednio. Sprawdź, jakie błędy najczęściej popełniamy przy przyjmowaniu medykamentów.