Liczba wyników: 502
Święta Wielkanocne to nie tylko moment odrodzenia duchowego, ale też czas, w którym przyroda budzi się do życia. Z jednej strony jest to chwila zadumy i refleksji, a z drugiej zwiastun pory roku, na którą wszyscy czekają. Termin tego najważniejszego święta Chrześcijan jest ruchomy i wypada w niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. Wiele tradycji wywodzi się z czasów pogańskich, gdzie celebrowano koniec zimy radosnymi zabawami, które w nieco zmienionej formie przetrwały do dnia dzisiejszego.
Niska rata, brak prowizji oraz mało formalności – to główne czynniki, na które zwracamy uwagę zapożyczając się. Wśród banków najczęściej zadłużamy się w PKO BP oraz Credit Agricole, a w firmach pożyczkowych - w Vivus oraz Provident.
Gdzie wolą mleko od szampana? W którym kraju warto mieć czerwoną bieliznę i spacerować o północy z walizką? Kto się nie myje w pierwszy dzień Nowego Roku? Jak wyglądają noworoczne zwyczaje w różnych miejscach na świecie?
Andrzejki to wieczór w którym najpopularniejszą częścią garderoby są buty, najbardziej poszukiwanym produktem - wosk i w którym spokojnie idący mężczyzna może być wielokrotnie wypytywany o imię przez młode, podekscytowane dziewczyny. To czas wróżb i przepowiedni, od wieków związanych z matrymonialnymi planami.
Często bywa zwany Lanym Poniedziałkiem, śmigusem-dyngusem, oblewanką, polewanką. Dzień ten najczęściej upływa pod znakiem rodzinnych oraz towarzyskich spotkań, a dla wielu to czas zabaw, psot, żartów i ogólnej wesołości, która wiąże się bezpośrednio z tradycją wzajemnego oblewania się wodą.
Koniec listopada to czas wróżb i przepowiedni. Właśnie w ostatnim tygodniu tego miesiąca przypadają Andrzejki oraz Katarzynki.
Drugi dzień Świąt Wielkanocnych, zwany Lanym Poniedziałkiem, śmigusem-dyngusem, Oblewanką, Polewanką czy (żartobliwie) dniem świętego Lejka, to tradycyjnie „mokry” dzień. Rozpoczyna się od pokropienia wiernych w kościele wodą święcona, a kończy nierzadko prawdziwą powodzią w domach i na ulicach. To symbol oczyszczenia i wzmocnienia sil rozrodczych.
Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, wspólnego biesiadowania i rozmów przy suto zastawionym stole. Smak dań i słodkości dopełniają napoje. Także i one stanowią część przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji, która wyznacza świąteczne menu. Polacy kontynuują wielowiekowy zwyczaj serwowania polskiej wódki, a co podają mieszkańcy innych krajów?
Dlaczego przejadamy się i spożywamy więcej kalorii niż potrzebujemy? Czy jedzenie to sposób nagradzania się i czy stres może sprawiać, że chcemy jeść więcej? To niektóre z pytań, na które europejskie badania nad żywnością mają przynieść odpowiedzi.
Co kraj, to obyczaj. Stare, ludowe porzekadło możemy odnieść również do celebrowania świąt Bożego Narodzenia. Zastanawialiście się kiedyś, jakie potrawy królują na wigilijnych stołach w innych częściach świata? Dlaczego tradycja przechowuje pamięć o określonych potrawach bożonarodzeniowych? Zapraszamy na kulinarną podróż dookoła świata.