Liczba wyników: 537
Jesienne wieczory filmowe lub leniwe popołudnia z książką i kubkiem gorącej herbaty to idealna okazja do przegryzania drobnych przekąsek. Aby oprzeć się pokusie sięgnięcia po chipsy czy czekoladki, warto poznać kilka domowych receptur na chrupiące, niezwykle smakowite i korzystniejsze dla naszego zdrowia smakołyki. W ten sposób przygotujemy rarytasy wolne od niezdrowych dodatków i stanowiące połączenie naszych ulubionych smaków.
Orientalne smaki od lat cieszą się ogromnym zainteresowaniem odważnych poszukiwaczy nowych wrażeń kulinarnych. Dzięki produktom dobrej jakości i dostępności charakterystycznych przypraw, te aromatyczne specjały możemy przygotować również we własnym domu.
Nowym trendem wśród osób, które stawiają na zdrowy tryb życia jest fleksitarianizm. To dieta, której przestrzeganie wiąże się z ograniczeniem ilości spożywanych potraw mięsnych. Dlaczego warto się na nią zdecydować? Jakie korzyści niesie dla naszego organizmu i środowiska? Poznaj fleksitarianizm i żyj zdrowiej.
Czy wiesz, które ze świątecznych potraw są najbardziej kaloryczne, a które możemy smakować bez obaw o naszą figurę? Zapraszamy na przegląd najpopularniejszych świątecznych przysmaków dokonany wspólnie z dietetykiem.
Dla wielu z nas święta Bożego Narodzenia oznaczają przede wszystkim spotkania z rodziną i wspólne godziny spędzone przy stole. W świątecznym menu obowiązkowym muszą znaleźć się tradycyjne potrawy wigilijne – pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp i czerwony barszcz z uszkami.
Tradycyjne potrawy przyrządzane na grillu, jak np. kiełbaska czy karkówka, chociaż kuszą nas aromatem i smakiem, to mogą odstraszać ilością kalorii. Nie musi tak być, jeśli skorzystamy z przepisów przygotowanych przez dietetyka. Dzięki nim nawet burgery czy szaszłyki będą smaczne i zdecydowanie mniej kaloryczne.
Jeśli masz problemy żołądkowe, dręczy cię biegunka lub zaparcia, czy zmagasz się z innymi dolegliwościami układu pokarmowego, zaserwuj sobie lekkostrawną dietę, a szybko poczujesz się lepiej.
Z okazji Halloween prezentujemy listę „potraw”, które wzbudzają strach w gardle i powodują gęsią skórkę. Larwy mrówek, grillowany nietoperz, smażony grzechotnik, a może tysiącletnie jaja? Oto ekstremalne menu, które może zagwarantować naprawdę mocne doznania – nie tylko smakowe.
Osobowość może być czynnikiem decydującym o tym, czy ludzie preferują mdłe jedzenie, czy też ostre.
Gotowanie, pieczenie, czy smażenie nie tylko zmienia smak potraw, wpływa także na ich wartość odżywczą.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny