Liczba wyników: 1370
Niektóre zawody są cenione bardziej, inne mniej; jedne postrzegane są jako szczególnie użyteczne, wymagające większego wysiłku, umiejętności, większej odpowiedzialności, inne z kolei są w opinii społecznej mniej istotne. Największym prestiżem cieszą się dwie profesje o zupełnie różnej specyfice - profesor uniwersytetu i strażak, podaje CBOS.
Każdej pracy towarzyszy pewna dawka stresu, która wiąże się z rodzajem powierzonych obowiązków, czasem poświęconym na ich wypełnienie, bycie poddanym ocenie innych, etc. Są jednak takie zajęcia, do których wykonywania nadają się jedynie najodporniejsi, podczas gdy inne wręcz wywołują znudzenie. Nie bez znaczenia dla poziomu stresu w pracy jest także to czy lubimy daną formę aktywności zawodowej. Oto stresogenne aspekty różnych profesji.
Najczęściej ufamy tym, od których zależy nasze życie. Potwierdzają to deklaracje Polaków i Europejczyków, którzy obdarzają największym zaufaniem strażaków i pilotów samolotów. Bardziej niż przeciętny Europejczyk ufamy dziennikarzom, ale mniej duchownym. Najmniej jednak ufamy politykom. Takie wyniki przynosi dziewiąta już edycja badania European Trusted Brands, którego organizatorem jest miesięcznik Reader's Digest.
Jedzenie to wielka przyjemność i niezawodny sposób na poprawę samopoczucia. Każdy z nas posiada indywidualne upodobania smakowe; tu, gdzie inni wolą ostrzejsze nuty, inni wybierają łagodne aromaty. Część z nas preferuje produkty kwaskowate, podczas gdy pozostali lubią te z nutką goryczy. Jednak smakiem, który niemalże wszyscy wskazują jako jeden ze swoich ulubionych jest smak słodki.
Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej publikuje prognozy promieniowania ultrafioletowego. Warto zwrócić na nie uwagę, ponieważ w czasie upałów i bezchmurnego nieba jesteśmy szczególnie narażeni na szkodliwe działanie promieni UV. Mogą one spowodować raka skóry, zaćmę, obniżenie odporności biologicznej. Indywidualna wrażliwość człowieka na promienie UV zależy od typu jego skóry.
Od 1 grudnia Unia Europejska zabroni stosowania 22 substancji w farbach do włosów. Uznane zostały one za potencjalnie rakotwórcze, a firmy kosmetyczne nie przedstawiły wystarczjących dowodów na ich nieszkodliwość. Teoretycznie ich używanie jest dozwolone, jednak przemysł kosmetyczny stopniowo odchodzi od stosowania tych substancji. Nie wszystkie marki jednak zaprzestały stosowania szkodliwych składników.
Początek wiosny to okres, w którym wzrasta liczba pożarów, spowodowanych bezmyślnym wypalaniem traw. Takie działanie to zagrożenie nie tylko dla roślin i zwierząt, ale też dla ludzi. Tylko w tym roku strażacy musieli gasić płomienie ponad 36 tysięcy razy.
Słodkie napoje stały się bardzo popularne. Sięgają po nie zarówno młodsi, jak i starsi. Tymczasem zawierają tyle cukru, że mogą zniweczyć efekty najbardziej restrykcyjnej diety. Nie tylko - przyczyniają się też do intensyfikacji problemów z wagą.
Jak donosi styczniowy raport międzynarodowej firmy doradczej Aon Consulting, kraje, w których system emerytalny pozwala na wcześniejsze przechodzenie na emeryturę, mogą być zagrożone skutkami ekonomicznymi skrócenia okresu pracy.
Pomarańcze i inne owoce cytrusowe są dla nas dobre - zawierają wiele witamin i korzystnych zawiązków, takich jak przeciwutleniacze, które pomagają zachować zdrowie. Wspomniane owoce pomagają również powstrzymywać szkodliwe skutki otyłości u myszy karmionych wysokotłuszczową dietą popularną na Zachodzie.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny