Liczba wyników: 63
Po wielu dniach przygotowań, zakupów, porządków, gotowania, pieczenia i smażenia zasiadamy wieczorem przy stole w gronie najbliższych. Blask świec i choinkowych lampek, kolędy i opłatek, a nade wszystko wyciszenie sporów i spokój - taka jest Wigilia marzeń.
Dla niektórych Święta nie są wcale czasem radosnym, ale stresującym. W recenzowanym czasopiśmie „British Medical Journal” opublikowano badanie, z którego wynika, że w Wigilię ryzyko wystąpienia zawału serca jest większe.
Na naszych wigilijnych stołach królują tradycyjne dania. Aby nie popaść w rutynę, można je jednak sprytnie zmodyfikować i zaskoczyć gości karpiem w zupełnie nowej odsłonie.
Wigilia to dzień, który wrósł mocno w polską tradycję. Nie chodzi tylko o dzielenie się opłatkiem, przystrajanie stołu, czy kupowanie prezentów. Siłą Wigilii jest tak naprawdę wspólna, rodzinna wieczerza i potrawy, które są odmienne w zależności od regionu z którego pochodzimy. Różnice wynikają jednak także z indywidualnych, domowych przyzwyczajeń.
1 grudnia rusza 15. edycja kampanii społecznej „Jeszcze żywy KARP" Klubu Gaja, która przypomina, że Ustawa o ochronie zwierząt obejmuje także ryby hodowlane. Należą do nich karpie - masowo i żywcem sprzedawane w Polsce przed świętami Bożego Narodzenia. Kampania „Jeszcze żywy KARP" zachęca Polaków do zmian postaw społecznych i kupowania karpia w płatach.
Święta to wyjątkowa okazja, pełna ciepła, radości i spotkań w rodzinnym gronie. Polacy lubią spędzać ten czas w sposób wyjątkowy, dlatego dbają o najdrobniejsze szczegóły, także o kwestie kulinarne. Jesteśmy wielbicielami tradycyjnej kuchni, a podstawą potraw wigilijnych są smaczne i zdrowe ryby. Warto kultywować tę tradycję, mimo że w Wigilię nie obowiązuje już post.
Jak wynika z sondażu przeprowadzonego przez GFK Polonia na zlecenie „Rzeczpospolitej” zdecydowana większość Polaków (84%) chciałaby, aby Wigilia była dniem wolnym od pracy. Na pytanie, z jakiego święta jesteśmy gotowi zrezygnować w zamian za 24 grudnia ponad połowa badanych wskazała 1 maja - podaje TVN24.
Olbrzymią, ale nie zawsze bezpieczną pokusą dla diabetyków są świąteczne potrawy. W szczególności Wigilia Bożego Narodzenia jest czasem sprawdzania ich siły woli. Wówczas zdarza się niepowtarzalna okazja skosztowania dań, które często goszczą na naszych stołach tylko w ten jeden wieczór.
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia przebiegły bardzo spokojnie i bezpiecznie - informuje Policja. Doszło do niedużej liczby zdarzeń drogowych, w których ucierpiało bardzo mało ludzi. Zdarzeń kryminalnych także było zdecydowanie mniej niż w inne świąteczne dni. O bezpieczeństwo Polaków w czasie Świąt dbało 10 tysięcy pracujących policjantów.
Wigilia i okres Bożego Narodzenia to czas, w którym spotykamy się z rodziną przy stole. Elegancki obrus, piękna zastawa stołowa, dwanaście tradycyjnych potraw i uśmiech na twarzach najbliższych - te niezwykłe chwile zasługują na specjalną oprawę.
Większa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd