Liczba wyników: 3744
Osoby niepełnosprawne, które ubiegają się z Narodowego Funduszu Zdrowia o refundację wózka inwalidzkiego czy aparatu słuchowego muszą czekać w coraz dłuższych kolejkach. Okazuje się, że na tego typu sprzęt trzeba czekać niekiedy nawet około roku. W 2007 roku ma być jeszcze gorzej, ponieważ NFZ jeszcze zmniejszył budżet na tego typu refundacje - donosi "Metro".
W hierarchii spłacalności zobowiązań czynsz często spada na koniec listy i to zarówno u przedsiębiorców, jak i konsumentów. Średnia kwota niezapłaconego czynszu to dla firm prawie 53,5 tys. zł, a dla osób fizycznych 12,3 tys. złotych - wynika z danych BIG InfoMonitor.
Polski projekt innowacyjnego leku na cukrzycę pozytywnie przeszedł pierwszy etap procedury patentowej w Stanach Zjednoczonych.
Coraz poważniejszym problemem w szpitalach stają się drobne kradzieże. Z problemem tym szpitale sobie nie radzą, a złodzieje okradają zarówno pacjentów, jak i lekarzy - pisze Dziennik Łódzki.
Firma Boehringer Ingelheim ogłosiła złożenie do Europejskiej Agencji ds. Leków (EMA) wniosku o pozwolenie na dopuszczenie do obrotu afatynibu, pierwszego nieodwracalnego blokera receptorów z rodziny ErbB, do leczenia chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca z obecnością mutacji w genie EGFR (ErbB1). Afatynib wykazywał niespotykaną dotychczas skuteczność w porównaniu z chemioterapią w badaniu rejestracyjnym III fazy LUX-Lung 3, którego wyniki stanowią główną podstawę wniosku rejestracyjnego.
Pacjenci w polskich szpitalach nie są prawidłowo żywieni – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Posiłki podawane w szpitalach nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić.
Do Rzecznika Praw Pacjenta wpływają sygnały dotyczące niedostatecznej jakości żywienia w szpitalach. Rzecznik wystąpił do Głównego Inspektora Sanitarnego z prośbą o przeprowadzenie kontroli żywności oraz jakości żywienia w placówkach leczniczych.
Z projektu ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu chorób zakaźnych, który opracowało Ministerstwo Zdrowia wynika, że dyrektorzy szpitali będą osobiście odpowiedzialni za to, że w ich placówce doszło do zakażenia pacjenta groźną chorobą.
Przeterminowane produkty, brak informacji o alergenach, tańsze zamienniki, za małe porcje – to podstawowe zarzuty wobec firm cateringowych dostarczających posiłki dla szpitali, szkół, domów dziecka, sanatoriów. Inspekcja Handlowa sprawdziła 83 takie firmy, wykrywając nieprawidłowości u ponad 70 proc. przedsiębiorców.
Zdaniem Jana Bodara, rzecznika Głównego Inspektoratu Sanitarnego, stosowanie w szpitalach ochraniaczy na obuwie nie ma żadnego uzasadnienia epidemiologicznego. Ochraniacze są nieskuteczne, a nawet potencjalnie niebezpieczne. O sprawie piszą toruńskie Nowości.
Większa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd