Liczba wyników: 2262
Umiarkowane spożycie alkoholu zwiększa ryzyko migotania przedsionków u osób starszych z chorobami serca lub cukrzycą.
Uczeni postanowili sprawdzić czy osoby, które częściej piją mniejsze ilości alkoholu, czy też tacy ludzi, którzy piją rzadziej, ale więcej, mogą skuteczniej chronić się przed ryzykiem rozwoju chorób serca.
Uczeni zaprosili do badań osoby po 75-tym roku życia i odkryli, że ci którzy codziennie wypijali piwo lub szklankę wina, byli lepiej chronieni przed demencją.
Umiarkowane picie może chronić przed wystąpieniem choroby Alzheimera u zdrowych ludzi, wynika z hiszpańskich badań.
Kobiety w średnim wieku, które jedzą duże ilości węglowodanów prostych, mogą zrównoważyć ryzyko cukrzycy typu 2 przez picie umiarkowanej ilości alkoholu, wynika z nowych badań.
Picie ponad siedmiu jednostek alkoholu tygodniowo ma związek z wyższym poziomem żelaza w mózgu. Akumulacja tego pierwiastka w tkankach mózgowych z kolei wiąże się z chorobami Alzheimera i Parkinsona, i jest mechanizmem rozwoju zaburzeń poznawczych.
Ci, którzy codziennie serwują sobie niewielkie ilości alkoholu, pomagają w funkcjonowaniu swojego układu odpornościowego.
Mężczyźni, którzy wypijają dwa drinki dziennie i kobiety serwujące sobie co dzień jednego drinka, z większym prawdopodobieństwem mogą zachować zdrowe serce, mówią uczeni z University College London.
Niewielkie ilości alkoholu mogą wzmacniać serce.
Umiarkowane picie alkoholu wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny w porównaniu z abstynencją, mówią eksperci z Monash University.