Liczba wyników: 1517
W walce z nowotworem czy przewlekłymi infekcjami układ odpornościowy musi być aktywny bardzo długo. Jednak na dłuższą metę mechanizm obrony immunologicznej ulega osłabieniu. Uczeni z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem (DKFZ) odkryli w badaniach na myszach, że mięśnie szkieletowe pomagają utrzymać funkcjonowanie układu odpornościowego podczas chorób przewlekłych.
Stres oddziałuje na układ odpornościowy i przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych. To wydaje się sprzeczne, ponieważ system immunologiczny wytwarza stan zapalny (np. zaczerwienienie wokół rany), aby pomóc organizmowi się leczyć. Jednakże badania wskazują, że wysoki i długotrwały poziom stresu przyczynia się do rozwoju chorób.
Zmora naszych czasów, czyli poczucie osamotnienia, ma negatywny wpływ zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Jeśli chodzi o pierwsze z wymienionych, jak się okazuje, dużą rolę odgrywa tu osłabienie układu odpornościowego.
Badania na myszach wykazały, że odpowiedź systemu odpornościowego na stres czy choroby może być związana z depresją.
Układ odpornościowy można istotnie wzmocnić dzięki czerwonym winogronom i jagodom.
Z wiekiem nasz układ odpornościowy działa słabiej. Stajemy się bardziej podatni na infekcje, a szczepienia nie są już tak skuteczne.
Permanentny brak snu ma takie samo działanie na układ odpornościowy jak wysiłek fizyczny, wynika z nowych badań. Naukowcy z Holandii i Wielkiej Brytanii stwierdzili, że brak snu powoduje produkcję białych krwinek, nazywanych granulocytami, szczególnie w nocy.
Problemy ze snem są obecnie powszechną dolegliwością, wielu z nas nie sypia dostatecznie długo z powodu nadmiaru obowiązków lub odczuwa stres, czy inną dolegliwość, która zaburza odpoczynek, nawet jeśli czas nań przeznaczony jest zgodny z zaleceniami specjalistów.
Rola układu immunologicznego jest trudna do przecenienia - codziennie broni nas przed milionami różnych bakterii, wirusów i innych niebezpiecznych dla organizmu drobnoustrojów. Aby jednak dobrze funkcjonować, potrzebuje określonych składników odżywczych: te znajdziesz w powszechnie dostępnych produktach, które warto mieć w kuchni.
Nowe badanie pokazuje, że duże ilości błonnika rozpuszczalnego, który znajduje się m. in. w awokado, pomarańczach i figach, może przyspieszyć powrót do zdrowia po infekcjach bakteryjnych.