Liczba wyników: 1187
Słodki smak cukru jest bardzo popularny na całym świecie. Cukier odgrywa coraz większą rolę w diecie ludzi i ma istotny wpływ na ich zdrowie, w tym masę ciała. Teraz sprawdzono, jak cukier wpływa na odczuwanie sytości.
Wydaje nam się, że nostalgiczny nastrój wiąże się ze smutkiem, więc warto go unikać, ale okazuje się, że takie uczucie może być dobre dla umysłu i osłabia samotność.
Uczeni oszacowali koszty niedostatecznej ilości snu. Brak odpowiedniego wypoczynku powoduje rozdrażnienie, zniechęcenie, spadek formy oraz wyczerpanie.
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Zęby to nie tylko estetyka i wyznacznik atrakcyjności, tu także zaczyna się wiele kluczowych dla organizmu procesów m.in. jedzenie i trawienie. To w dużej mierze od nas zależy, czy będą zdrowe, czy wręcz przeciwnie – będziemy mieli skłonność do powstawania ubytków i innych dolegliwości jamy ustnej. „Schorowane” zęby wypadną na skutek wieloletnich zaniedbań, albo zostaną z nami do późnej starości. Jak o nie zadbać na co dzień?
Otyłość przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, raka i innych schorzeń. Sprawdzono, jak jedzenie o późnej porze wpływa na trzy główne aspekty regulujące wagę ciała, a tym samym ryzyko otyłości: regulację ilości przyjmowanych kalorii, liczbę spalanych kalorii i zmiany w tkance tłuszczowej. Okazało się, że wieczorne posiłki istotnie wpływają na wydatek energetyczny, apetyt i szlaki molekularne w tkance tłuszczowej.
Niektóre posiłki sprawiają, że szybko się najadamy, a innych trzeba zjeść znacznie więcej, żeby uzyskać uczcie sytości. Co więcej, po zjedzeniu pewnych produktów przez dłuższy czas czujemy się nasyceni, a w przypadku innych dość szybko powraca głód. Co oczywiste, ma to istotne znaczenie dla diety i utrzymania prawidłowej wagi. Sprawdź więc, co jeść, by się nie przejadać i nie być głodnym tuż po posiłku.
Ubiegłej nocy zanotowano najniższą temperaturę jaka wystąpiła w maju od czasu rozpoczecia prowadzenia pomiarów. W Toruniu temperatura spadła aż do -7,1 stopnia. Dotychczasowy majowy rekord zimna to temperatura - 6,3 stopnia, zanotowana w 1953 roku w Lęborku.
Przesuszona, podrażniona zimnem skóra to jesienna zmora każdej kobiety .Po co zadręczać się dyskomfortem jeśli można doczekać do wiosny z piękną jędrną, dobrze nawilżoną skórą? Nie uzależniajmy naszej urody i samopoczucia od pory roku!
W letnie upały ponad połowa Polaków nie będzie mogła się delektować lodami i schłodzonymi napojami. Wszystko przez nadwrażliwość zębów, która powoduje przeszywający ból przy kontakcie z zimnem.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny