Liczba wyników: 88
Kapusta jest popularnym produktem naszych kuchni, bo stanowi składnik wielu potraw z polskiego menu, jest niezbędna do przygotowania gołąbków, bigosu, wielu surówek, rodzaju farszu do pierogów, etc. Warzywo ma jednak rozmaite zastosowania.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Kapusta kiszona stanowi niezwykle bogate źródło witamin z grupy B, witamin C, K, a także żelaza, potasu, wapnia i błonnika. Okazuje się zatem być świetnym sposobem na wzmocnienie organizmu na czas zwiększonej zachorowalności na grypę i dużego prawdopodobieństwa przeziębienia.
Suszone śliwki zalewane gorącą wodą, tarty burak, czy sok z kiszonej kapusty - aby pozbyć się zaparcia, niejeden z nas jest w stanie wiele znieść. Nie zawsze jednak takie poświęcenie przynosi upragniony efekt. Jak więc skutecznie walczyć z tą dolegliwością?
200 g barszczu, 4 pierogi z grzybami, 100g postnej kapusty i kawałek karpia daje w sumie 300 kcal. Biorąc pod uwagę, że jest to 1/3 z 12 potraw na wigilijnym stole, możemy założyć, że podczas tej wieczerzy, z pewnością pochłoniemy magiczną liczbę 1000 kcal.
W ostatnich tygodniach dużo mówi się o Brukseli. Warto ten moment wykorzystać, by przypomnieć Polakom, że miasto będące siedzibą najważniejszych unijnych instytucji jest również kolebką niezwykle wartościowej odmiany kapusty – brukselki.
Zimą, kiedy brakuje w naszej diecie świeżych warzyw i owoców, warto sięgnąć po smaczne i zdrowe soki z warzyw i owoców. Dla osób starszych szczególnie warte polecenia są te wyciśnięte z pospolitych, ale wciąż niedocenianych buraków i ogórków oraz kiszonej kapusty.
Czerwony i biały to tylko dwa kolory, jakie może przybrać barszcz. Zgodnie z definicją jest to bowiem zupa o wyraźnym smaku, przygotowana na zakwasie, z dodatkiem kapusty kiszonej, buraków lub szczawiu. Polskim klasykiem wigilijnym jest barszcz czerwony, podawany z uszkami. W pozostałe świąteczne dni warto zainspirować się innymi wersjami tej pysznej i bardzo słowiańskiej zupy.
Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie ich do codziennego menu.
Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.