Liczba wyników: 4670
Ludzie wykonujący kreatywne zawody częściej są leczeni na choroby psychiczne niż ogólna populacja. To szczególne połączenie odkryto pomiędzy pisarstwem a schizofrenią.
Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj, uprawiany już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, wzbudził zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem XXI wieku. To w nim upatruje się ogromne możliwości w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych.
Zaniechanie stosowania leczenia przeciwpłytkowego przez pacjentów po przebytym zawale serca ma w wielu przypadkach śmiertelne konsekwencje. Dlaczego nawet połowa pacjentów przestaje stosować niezbędną terapię, mimo dostępności w Polsce nowoczesnych leków, zgodnych z wytycznymi europejskich towarzystw naukowych i co ma w tym kontekście do zrobienia środowisko lekarskie, mówi Prof. Andrzej Budaj, Ordynator Oddziału Kardiologii, Kierownik Kliniki Kardiologii CMKP w szpitalu Grochowskim w Warszawie.
Złogi amyloidowe charakterystyczne dla choroby Alzheimera rozwijają się również w mózgach osób chorujących na bezdech senny.
Choroba Parkinsona wiąże się z ponad 16 różnymi typami raka, wynika z nowych tajwańskich badań.
Drzemka jest efektywnym sposobem odpoczynku w ciągu dnia. Nawet krótka wystarcza bowiem, by zdolności poznawcze mózgu uległy znaczącemu zwiększeniu. Warto więc wyrobić w sobie, wpleciony pomiędzy różne obowiązki, nawyk krótkiego spania. Jednak drzemka drzemce nierówna – jak odpoczywać żeby przez cały dzień pozostać pełnym zdrowia i energii?
Niezależnie od pory dnia, miejsca spożycia i towarzystwa: pobudza i orzeźwia. Znosi zmęczenie, rozjaśnia umysł. Stawia na nogi i poprawia humor. Jej pozytywny wpływ potwierdzają naukowcy, a rzesze zwolenników nie wyobrażają sobie dnia bez jej aromatu i cudownej, ożywczej mocy. Ponoć szatański wynalazek – kusi ludzkość już od wieków. Kawa.
Chociaż dystans społeczny ma kluczowe znaczenie dla powstrzymania rozprzestrzeniania się COVID-19, izolacja i towarzysząca jej samotność mogą być bardzo szkodliwe dla osób starszych. Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Bar-Ilan i Uniwersytetu w Hajfie powiązało samotność towarzyszącą kwarantannie wywoływanej COVID-19 z silniejszymi objawami lęku, depresji i traumy u osób starszych.
Wiosny z wytęsknieniem wypatrują wszyscy. Znacznie mniej mile widziane są konsekwencje wiosennego przesilenia. Zmęczenie, senność, brak energii i zmienny nastrój najlepiej zneutralizuje sen oraz odpowiednia dieta. Sposób na to, jak poczuć się kwitnąco tej wiosny, możemy poznać już dziś, zgłębiając tajniki idealnych kolacji i śniadań.
Śmiech wcale nie jest rzeczą zwykłą, jeżeli małe dziecko nie zobaczyłoby śmiejącej się innej osoby nigdy by się samo uśmiechnęło. Ludzki śmiech to umiejętność wyuczona tak jak jedzenie widelcem, czy obsługa komputera.
Większa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd