Liczba wyników: 160
Od dawna wiadomo, że spożywanie zbyt wiele produktów zawierających „złe" tłuszcze, tj. tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, nie jest zdrowe dla serca. Okazuje się jednak, że jeden ze składników tego rodzaju zagraża także funkcjonowaniu pamięci.
Eksperci mówią, że powinno się spożywać więcej wielonienasyconych tłuszczów i mniej tłuszczów nasyconych, ale nowe badania wykazały, że wybór tłuszczów ma niewielki wpływ na ryzyko chorób serca.
Organizacja World Heart Federation zainaugurowała w Wielkiej Brytanii akcję "Open your eyes to saturated fat" („Otwórz oczy na nasycony tłuszcz”). Organizatorzy pragną zwiększyć świadomość społeczeństwa na temat tego, że spożywanie tłuszczów nasyconych i tłuszczów zawierających kwasy “trans” jest niekorzystne dla zdrowia.
Dietetycy powtarzają, że tłuszcze nasycone, tj. takie, które znajdują się, np. w maśle, jajach, śmietanie, czekoladzie, sprzyjają przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2. Jednak nowe badanie nie znalazło związku między dietą bogatą w te tłuszcze a wyższym prawdopodobieństwem wymienionych problemów zdrowotnych.
Dieta bogata w tłuszcze nasycone oraz węglowodany proste może podnosić poziom biomarkerów choroby Alzheimera.
Trwające trzydzieści lat badania potwierdziły, że tłuszcze nasycone tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia.
Dieta bogata w tłuszcze nasycone i węglowodany proste wydaje się zwiększać stężenie biomarkerów związanych z chorobą Alzheimera, wynika z najnowszych badań.
Tłuszcze nasycone wiążą się z szeregiem problemów zdrowotnych, m. in. chorobami serca, ale okazuje się, że nawet zwiększona ich ilość w diecie nie stanowi takiego zagrożenia jak węglowodany.
To co zdrowe nie zawsze jest smaczne, zaś to co nam szkodzi często też najbardziej nam smakuje. Niestety w pewnym wieku nie wszystko jest dla nas wskazane. Takie produkty jak sól, słodycze, alkohol lub tłuszcze nasycone muszą pójść w odstawke, a to wszystko dla naszego zdrowia.
Tłuszcze nasycone i nienasycone. Utwardzanie, rafinacja i estryfikacja… Pojęcia związane z wiedzą o tłuszczach mogą przyprawić o zawrót głowy – co oznaczają i dlaczego warto je rozumieć? Mówi o nich prof. Krzysztof Krygier z Katedry Technologii Żywności SGGW.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny