Liczba wyników: 3817
Osłabienie węchu i smaku jest do pewnego stopnia związane z infekcjami COVID-19, mówią uczeni z University of California w San Diego.
Pacjenci z łagodną formą zakażenia COVID-19 doświadczają znacznie zwiększonego, trwalszego osłabienia poczucia smaku i węchu. Dotyczy to również przedłużających się duszności. Szczególnie dotknięte tymi objawami są kobiety i osoby starsze.
Jest niezbędna do odczuwania smaku, przełykania i trawienia pokarmów, zapobiega chorobom jamy ustnej, neutralizuje działanie kwasów i bakterii, odświeża oddech, a nawet stanowi narzędzie diagnostyczne – takie obowiązki ma ślina. Jeśli twoje ciało produkuje jej zbyt mało i wnętrze twoich ust przypomina pustynię, rośnie ryzyko wielu niebezpiecznych powikłań. Czym jest suchość jamy ustnej?
Grzejące kaloryfery wysuszają powietrze, a co za tym idzie również nasze gardła. Może to powodować pieczenie, chrypkę, kaszel, a także problemy z mówieniem czy połykaniem. Aby temu zapobiec należy pić dużo wody, wietrzyć mieszkanie, nawilżać powietrze, a także stosować preparaty w spray-u, które nawilżają jamę ustną.
Suchość pochwy oraz uczucie dyskomfortu w okolicach intymnych to powszechny problem, który dotyka milionów kobiet w różnym wieku. Dla wielu z nich jest to temat tabu. W Polsce problem również jest niedostrzegany, a kobiety borykają się z nim same. Badanie przeprowadzone przez instytut GfK Polonia pokazuje, że skala zjawiska jest duża, a objawy związane z suchością pochwy istotnie wpływają na jakość życia kobiet.
Osłabienie węchu to nie tylko niedogodność. Z badań wynika, że taki objaw może oznaczać wyższe ryzyko śmierci w ciągu najbliższych pięciu lat.
Badacze z Michigan State University odkryli, że osłabienie węchu miało związek z prawie 50 proc. wyższym ryzykiem śmierci w ciągu kolejnej dekady w przypadku osób w wieku powyżej 70 lat.
Nowe badania na myszach sugerują, że znaczne osłabienie zmysłu powonienia może służyć jako wczesny wskaźnik choroby Alzheimera.
W nowym badaniu odkryto związek pomiędzy osłabieniem zmysłu węchu i wcześniejszą śmiercią.
Statystycznie co czwarta pieczarka w Europie pochodzi z Polski. Tych popularnych grzybów nie powinno zabraknąć w naszym menu nie tylko dlatego, że są łatwo dostępne i smaczne, ale również z uwagi na ich wartości odżywcze.
Większa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd