Liczba wyników: 815
Pełnia wiosny jest okresem zmian, które zachodzą nie tylko w otaczającym nas świecie przyrody, lecz również w nas samych. To okres obniżonej odporności, przeziębień i wirusów – organizm, osłabiony ubogą dietą niedoborem światła słonecznego oraz zmiennymi warunkami atmosferycznymi, jest teraz bardziej podatny na infekcje.
Statystyczny Polak wypija jej 500 filiżanek w ciągu roku, a ponad trzy czwarte z nas przyznaje, że sięga po nią regularnie. Nazywana jest czarnym złotem i zajmuje drugie miejsce pod względem popularności w światowym handlu. Jak doszło do tego, że kawa jest dziś najbardziej rozpowszechnionym napojem na świecie?
Na początku XX wieku kawa była palona w każdym domu i każdy mógł się delektować jej niepowtarzalną świeżością i bogatym aromatem. Warto, by ten zwyczaj powrócił, bo najlepsza kawa to nie ta z zamkniętej hermetycznie paczki z rocznym terminem przydatności, ale ta świeża, która została wypalona dzień albo dwa dni wcześniej.
Pobudzająca i kojąca, codzienna i tajemnicza, elegancka i swojska – czarna herbata jest pełna przeciwieństw. To ją mamy na myśli mówiąc, że chcemy napić się „zwyczajnej” herbaty, a jednak daleko jej do bycia zwyczajną. Poznaj tajniki czarnej herbaty i poszczególnych jej odmian, a także dowiedz się, jak wydobyć z niej najwięcej smaku.
Trafić do Krajowego Rejestru Długów wcale nie jest trudno. Wystarczy mieć zadłużenie w wysokości 200 złotych. Niestety znacznie trudniej pozbyć się takich negatywnych informacji. W prasie i sieci często pojawiają się ogłoszenia od osób, które oferują wyczyszczenie naszej historii w Biurze Informacji Gospodarczej. To jednak droga donikąd – nie ma żadnych sztuczek, które pozwolą nam zniknąć z czarnej listy dłużników.
Jane Fonda, którą po raz ostatni w polskich kinach mogliśmy oglądać w 2007 roku w "Twardej sztuce", dołączyła do obsady filmu "Better Living Through Chemistry".
Naukowcy z Kanady, Niemiec i USA zrekonstruowali genom pradawnej pałeczki dżumy, bakterii odpowiedzialnej za niechlubną czarną śmierć - niszczycielską pandemię, której szczytowy okres przypadł w Europie na połowę XIV w. Wyniki tych przełomowych badań, zaprezentowane w czasopiśmie Nature, mogą pomóc w rzuceniu światła na mechanizmy ewolucji patogenu i jego adaptacji w kierunku nowych i powracających infekcji. Naukowcy mogą wykorzystać te nowe informacje do pogłębienia swojej wiedzy o współczesnych chorobach zakaźnych.
Jean-Claude Van Damme twierdzi, że lata temu został wpisany na czarną listę hollywoodzkich aktorów. W latach 90. Belg udał się na przymusową, wczesną emeryturę. Wszystko dlatego, że żądał od producentów zbyt wysokich gaż.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca aby spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie, w pięciu porcjach. Zgodnie z zaleceniami WHO i naszego rodzimego Instytutu Żywności i Żywienia, jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Badanie Polaków pokazało, że aż 84 proc. z nich uważa podobnie. Soczysty owoc, pachnące warzywo czy szklanka owocowego lub warzywnego soku – czy coś je rożni od siebie, wyjaśnia dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.
Większa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd