Liczba wyników: 270
Firma Genzyme, korporacja zajmująca się biotechnologią medyczną poinformowała, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków nadała produktowi leczniczemu Alemtuzumab dla osób cierpiących na stwardnienie rozsiane status „Fast Track".
Niezdrowe nawyki żywieniowe mogą powodować depresję, mówią uczeni z Uniwersytetu Deakin w Australii.
Nowe badania sugerują, że potrawy typu fast-food serwowane jako śniadanie wykazują bezpośredni negatywny wpływ na naczynia krwionośne.
Jedzenie fast foodu ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, dolegliwością potencjalnie zagrażającą życiu, w której w wątrobie gromadzi się nadmiar tłuszczu.
Ludzie, którzy spożywają fast food zaledwie raz w tygodniu, mają o 20 procent wyższe ryzyko śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca w porównaniu do osób unikających jedzenia produktów tego rodzaju.
Jaka jest jakość potraw w barach typu fast food? Jak wynika z najnowszej kontroli Inspekcji Handlowej, najwięcej zastrzeżeń dotyczy sposobu informowania o cenach i oznakowania produktów. Potrawy serwowane w barach szybkiej obsługi są na ogół zgodne z wymaganiami.
Choć brzmi to dość nieprawdopodobnie, ale jedzenie typu „fast food” nie musi być ani kaloryczne, ani niezdrowe... Wręcz przeciwnie - może stanowić element prawidłowo zbilansowanej diety! Jednak umieszczając tortille czy hamburgery w codziennym menu trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach.
Wszyscy wiemy, że fast food nie powinien znajdować się w naszym jadłospisie, ale trudno się bez niego obejść, szczególnie, gdy się spieszymy, jesteśmy w podróży, czy po prostu już nauczyliśmy się jeść dania tego rodzaju i zwyczajnie nam ich brakuje. Nie jest łatwo zupełnie zrezygnować z takiego jedzenia, można jednak ograniczyć jego niezbyt dobry wpływ na nasz organizm.
Martin Scorsese zauważył, że współczesne kino nie może przypominać baru szybkiej obsługi. Legendarny reżyser wygłosił wykład w centrum sztuk wizualnych JFK w Waszyngtonie. Tam tłumaczył młodzieży, że oglądanie filmu nie powinno wyglądać jak wypad na hamburgera.
Tłuszcz, cukier i cholesterol, oto trzy główne „składniki” powodujące wyniszczenie mózgu, co prowadzi do różnych form demencji, w tym do choroby Alzheimera.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny