Liczba wyników: 121
Resweratrol, silny przeciwutleniacz znajdujący się np. w winogronach i czerwonym winie, zyskał już sławę środka na wiele problemów zdrowotnych, w tym na chorobę Alzheimera, raka, cukrzycę i wielu innych. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że podawanie wspomninego związku w skoncentrowanych dawkach może faktycznie dać korzyści w hamowaniu rozwoju napowszechniejszej formy demencji.
Resweratrol, związek znajdujący się w czerwonym winie, może pomóc osobom starszym w walce z zaburzeniami motorycznymi, które prowadzą do problemów z mobilnością i zwiększonego ryzyka upadków.
Dieta zawierająca substancje znajdujące się w czekoladzie, winie, herbacie i jagodach może pomóc chronić przed cukrzycą i innymi chorobami.
Resveratrol - związek obecny w czerwonym winie może znaleźć zastosowanie w leczeniu raka trzustki.
Naukowcy z University de Laval odkryli, że związki chemiczne znajdujące się w czerwonym winie mogą zredukować choroby dziąseł. Czerwone wino zawiera polifenole (barwiące wino na właśnie czerwony kolor) redukujące paradontozę, chorobę atakującą dziąsła.
Znajdujący się w winie związek o nazwie resweratrol może sprzyjać zmniejszeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Jeśli żyjesz w zanieczyszczonym środowisku, falwonoidy w winie i czekoladzie pomogą ochronić twoje serce.
Resweratrol, związek znajdujący się między innymi w winie i czekoladzie, może pomóc w zapobieganiu osteoporozie.
Zawarte w winie, ciemnej czekoladzie, czy herbacie flawonoidy to silne związki przeciwutleniające, które pomagają w pracy mózgu, powstrzymując jego starzenie się.
Resweratrol, naturalna substancja znajdująca się m. in. w czerwonym winie, działa jak estrogen w aktywacji białek przeciwstarzeniowych zwanych sirtuinami, wynika z nowych badań przeprowadzonych na Univeristy College London.