Liczba wyników: 400
Czerwony i biały to tylko dwa kolory, jakie może przybrać barszcz. Zgodnie z definicją jest to bowiem zupa o wyraźnym smaku, przygotowana na zakwasie, z dodatkiem kapusty kiszonej, buraków lub szczawiu. Polskim klasykiem wigilijnym jest barszcz czerwony, podawany z uszkami. W pozostałe świąteczne dni warto zainspirować się innymi wersjami tej pysznej i bardzo słowiańskiej zupy.
Nie jest to thriller w amerykańskim stylu, z atrakcyjnym policjantem/agentem, który łapie przebiegłego psychopatę. Marcin Koszałka proponuje nam o wiele bardziej mroczną wyprawę.
Jeśli myślisz, że znasz doskonale ze wswojego dzieciństwa bajkę o Czerwonym Kapturku - mylisz się bardzo. Tak przynajmniej twierdzą twórcy filmu "Czerwony Kapturek - Prawdziwa historia". Może przez całe dzieciństwo byliśmy wprowadzani w błąd?
W Chinach jest symbolem życia, w Japonii regularnie odbywa się uroczystość jego sadzenia, a w Nepalu corocznie świętuje się na jego cześć. Dla mieszkańców Dalekiego Wschodu ryż nie jest tylko zwykłym produktem spożywczym, lecz symbolem głęboko zakorzenionym w kulturze. Choć w naszej szerokości geograficznej coraz częściej pojawia się na stołach, ciągle zbyt mało doceniamy jego potencjał.
Biały ryż, przez wiele osób, kojarzony jest jako jego najmniej wartościowa odmiana. Tej tezie zaprzecza ryż parboiled. Poddawanie go obróbce termicznej czyli procesowi nawilżania pod wysokim ciśnieniem sprawia bowiem, że witaminy i minerały znajdujące się w łupinie ziarna przechodzą do jego wnętrza. Po ugotowaniu ryż parboiled pozostaje lekki i sypki, co czyni go znakomitym dodatkiem do wielu potraw, mięs oraz deserów.
Czerwony olej zawiera znaczne ilości beta-karotenu oraz witaminy E, które pozwoliły na przydanie mu miana „super jedzenia".
Z badań, w których wykorzystano dane z ponad stu krajów, wynika, że większa ilość ryżu w diecie może być pomocna w walce z otyłością.
Na pierwszy rzut oka ryż biały i brązowy dzieli jedynie wygląd. W istocie każde z tych ziaren charakteryzuje się także nieco odmiennym smakiem oraz lepiej komponuje się z innymi dodatkami. Czym tak naprawdę różnią się między sobą te dwa typu ryżu oraz jak w pełni odkryć tkwiący w nich kulinarny potencjał?
W środę (21 czerwca) o godzinie 11.00 Kino Pod Baranami zaprasza seniorów na przedpremierowy pokaz nagrodzonej w Cannes i nominowanej do Oscara mądrej i niezwykłej baśni dla dorosłych - Czerwony żółw.
Wielu ludzi dziś już wie, że jedzenie ciemnego chleba przynosi organizmowi więcej pożytku niż spożywanie białego pieczywa. Okazuje się jednak, że podobna zależność jest w przypadku ryżu - jego brązowa odmiana jest bardziej polecana niż biały, puszysty rodzaj tej potrawy. Brązowy ryż okazuje się skuteczny w profilaktyce chorób układu krążenia.